Реклама / Ads
4| 4508 |18.11.2019 НОВИНИ

Бившият вътрешен министър Валентин Радев глобен с 10 000 лв. заради теч на лични данни

.
Бившият министър ва вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев Източник: БГНЕС
Предишният министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) с 10 000 лв. за злоупотреба с личните данни на котдивоареца с финландско гражданство Абдулай Коне. Шефът на МВР е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на Коне на властите в Того.
 

Човек със същото име е издирван от Того чрез Интерпол. Той бе арестуван преди 2 години във Варна, където се отдал на почивка със семейството си, съобщи "Офнюз".

 

От решението на КЗЛД се разбира, че първоначално санкцията е била само 1 000 лв., платима от МВР, но министерството е обжалвало решението пред Административния съд София-град като неоснователно, защото не ведомството, а министърът е администратор на лични данни. Съдът е приел довода и върнал преписката, а комисията е завишила наказанието.

 

Абдулай Коне пристига в България на 30 юни 2017 г. със съпругата и трите им деца за лятна почивка във Варна. При опит да си замине котдивоарецът е арестуван на летището. Варненският окръжен съд постановява задържане за 40 дни.

 

Българските власти уведомяват Финландия и Того за ареста, а от финландска страна отговарят, че задържаният наистина е техен гражданин и година по-рано те са поискали от Того допълнителни данни, за да разберат дали издирваният човек е същият, но не получили отговор.

 

Тогава вътрешното ведомство решило да копира документите на Коне, да го снима, да му вземе отпечатъци и изпраща данните в Того. Африканската държава така и не изпрати необходимата информация, за да се установи дали издирваният и задържаният са едно и също лице.

 

Вместо екстрадиция Коне се върнал във Финландия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 19462 |18.11.2019 Октай пред Фрог: Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министър . 0| 3934 |18.11.2019 Експерт: Виновни за кризата в Перник са ръководството на ВиК и на ресорния министър . 2| 3934 |11.11.2019 Старите оръжия на дружества ”Традиция” събраха главен прокурор и вътрешен министър на извънредна среща . 7| 5547 |09.11.2019 Министър Емил Караниколов май говори за друга държава, не за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads