Реклама / Ads
7| 4115 |29.10.2015 НОВИНИ

Бизнес и синдикати подпукаха Москов за данък "вредни храни"

.
Бизнес и синдикати подпукаха Москов за данъка "вредни храни" по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

 

Работодателите и синдикатите обаче се възползваха от присъствието на министър Москов заради бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и настояха като извънредна точка да изразят мнението си за подобен данък.

 

Вицепремиерът по социална политика Ивайло Калфин, който е и председателстващ заседанията на НСТС, се опита да не допусне това с обяснението, че идеята все още не е законопроект, но в крайна сметка се съгласи да даде думата на недоволните, съобщи Нюз. бг.

 

„Това е един неприемлив закон, който няма да постигне неясно формулираните си здравни цели", заяви председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолните напитки в България Жана Величкова.

 

Тя изтъкна, че това е мнението на седем браншови организации от хранително-вкусовата промишленост. „Законът цели да ограничи потреблението и да пренасочи производството", убедена е Величкова.

 

От бранша са притеснени, че т.нар данък „вредни храни" ще ликвидира българското производство, което сега се стреми да спазва всички изисквания. Бизнесът се оплака още, че от шест месеца се говори, че на пазара има вредни храни, което срива имиджа на индустрията.

 

„Д-р Москов, не вярвам лимонадата да е убила някого. Но малкият и среден бизнес сега ще бъдат убити", заключи Величкова.

 

Към думите й се присъедини и председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. „Твърдя, че ползвате тезата "в името на здравето на нашите деца "популистично", се обърна към министър Москов тя и добави:

 

"Никой повече от нас не е заинтересован от това младите поколения и потребителите да знаят какво ядат. Нашият бизнес не е с 4 или 8 годишен мандат, а е бизнес за цял живот", отсече Кукушева.

 

Против данък „вредни храни" се обявиха и синдикатите. От КНСБ предупредиха, че над десет хиляди работни места ще бъдат засегнати от подобен данък, което ще струва на държавата около 40 млн. лева за изплащане на обезщетения за безработица.

 

„Ако можете да го понесете, заповядайте с вашия закон", се обърнаха от КНСБ към министър Москов.

 

„Хората ядат лоши храни не защото не знаят какво ядат, а защото не могат да си позволят да си купят други храни", се включи в дебата и президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Според него въпросът тук опира до оцеляване на българите, а не до разточителство.

 

„Ако искам да изям баница и нямам пари да си я купя, ще помоля баба да ми я направи и пак ще я изям", коментира още той.

 

„Разговорът, който аз водя, водя и ще водя, е свързан единствено с постигане на определени здравни цели. Такава е целта на този законопроект", отговори на нападките и самият министър Москов.

 

Той отсече, че нито един представител на правителството не е говорил за това, че има вредни храни. „Ние говорим за определени съставки, точно конкретизирани в проекта, които в определено количество, имат доказана в цялата световна и българска медицина категорична вредност", обясни здравният министър и за пореден път убедено заяви - „ние можем без чипс, можем без безалкохолно, без снакс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4067 |22.10.2015 КЕВР: От 1 ноември токът за бизнеса поевтинява . 1| 4159 |05.10.2015 Измамници, „преживели“ ПТП, ощипаха бизнесмен с 10 бона . 1| 4466 |01.10.2015 Бандит с качулка души и ограби бизнесменка . 5| 4718 |30.09.2015 Ева Паунова: Съюзът на капиталовите пазари ще повиши финансирането за малкия бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads