Реклама / Ads
10| 11275 |07.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът бесен заради смяната на касовите апарати

.
Източник: БГНЕС
От 1 април бизнесът трябва да подмени касовите си апарати и софтуера към тях. Това се отнася за всяка фирма, регистрирана по ДДС. Месец по-късно - фирмите задължително трябва да подадат в НАП с електронен подпис информация за софтуера, който използват във всеки търговски обект. Над 170 хиляди са касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС.
 

Около 40% от тях могат да претърпят само подмяна на софтуера. Другите трябва да бъдат сменени изцяло. Идеята на приходната агенция е, че след смяната няма могат да се укриват приходи, пише Банкеръ.

 

Бизнесът обаче не е готов, а и в голяма степен не е информиран. "Считаме, че тези срокове са изключително кратки и неизпълними", заяви главният финансов директор на Българската стопанска камара.Станислав Попдончев в сряда.

 

Председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък поиска отсрочка. Според него още по-нужна била разяснителна кампания "Малкият и средният бизнес не си дава сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а става въпрос за подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца", изчисли Алибегов.

 

"Проблемът не е единствено със срока и дали ние ще се справим в тези срокове. Ние считаме, че ни трябва допълнителен срок не само, за да се подготви бизнеса, но да се подготвят и самите контролни органи", отбеляза пред bTV адвокат Валентин Савов. Той твърди, че има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.

 

В средата на януари учредителят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев обяви, че бизнес организации са в протестна готовност заради нововъведенията. Планират се протестни събития на 18 февруари. Някой от организациите настояват подмяната на касовите апарати да бъде отложена до края на годината. Протестът щял да се организира, ако няма комуникация с държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5464 |10.01.2019 Бизнесът: Високата цена на тока е бедствена и манипулирана . 13| 7717 |25.12.2018 Бизнесът: Губим около 400 милиона лева на ден от почивните дни . 4| 5552 |21.11.2018 Отлагат купуването на изтребител заради неясни оферти . 2| 4725 |08.11.2018 Търговци на ”Граф Игнатиев” пред фалит заради ремонта, искат компенсации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads