Реклама / Ads
0| 4418 |12.12.2019 НОВИНИ

Бизнесът обяви бойкот на Тристранката заради болничните

.
Източник: БГНЕС
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични - мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.
 

Това се отбелязва в позиция на АОБР във връзка със състоялото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в което нямаше представители на работодателските организации, поради липса на точка в дневния ред за предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични


"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", заявяват от бизнеса.


В позицията се припомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.


В нея се посочва, че "чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент фактически биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници".


В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение, се посочва още в позицията.


Според бизнеса, въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа.


Работодателите заявяват, че ще участват в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4225 |26.11.2019 Цацаров обяви как ще префасонира КПКОНПИ . 2| 4047 |26.11.2019 КТ „Подкрепа“ обявиха национален протест заради болничните . 3| 4275 |21.11.2019 Бизнесът отказва да плаща първите три дни болничен . 0| 5323 |13.11.2019 80% от Венеция е под вода, обявиха извънредно положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads