Реклама / Ads
6| 4936 |29.01.2015 НОВИНИ

Бизнесът предлага приватизация вместо бюджетен дефицит

.
Бюджетният дефицит да се запълни с продажба през фондовата борса на малки дялове в осем големи държавни компании, предлагат в писмо до премиера Бойко Борисов Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал, Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества и асоциациите на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, пишат днес печатни издания.
 

По принцип сделките чрез борсата се смятат за прозрачни, а оценките - справедливи.

Идеята на бизнеса е на тезгяха да бъдат изкарани миноритарни пакети (20-25%) от държавни компании, които биха привлекли силен инвеститорски интерес. Изброени са осем конкретни дружества, като акцентът е в енергетиката: Български енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ „Козлодуй", „Булгартрансгаз", Електроенергиен системен оператор (ЕСО), ТЕЦ „Марица-изток 2". Към тях се добавят за цвят една финансова институция (Българска банка за развитие), едно летище (София) и 100 000 кв. м луксозни имоти, обединени под шапката на Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС).

Авторите на идеята изтъкват следния мотив: от една страна, държавата има нужда от финансов ресурс. Заложеният в бюджет 2015 дефицит е 3% от брутния вътрешен продукт, или близо 2,4 млрд. лв. Според експерти от продажбата на тези пакети може да се вземат около 2,5 млрд. лв. при интерес на борсата.

 От друга страна, в момента има много свободни пари в банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и договорните фондове. И не на последно място - евентуалната продажба би привлякла и чуждестранни инвеститори в страната. Дава се пример с Румъния, която е събрала близо 2 млрд. долара от продажба на миноритарни пакети в енергийни компании след 2010 година.

Не е тайна, че за повечето дружества от години се говори за приватизация (пълна или частична), но винаги неочаквани пречки осуетяват процедурите. Най-много пари биха се взели от сектор „Енергетика", към чиито компании интерес има от наши и от чужди инвеститори. Перлата е Българският енергиен холдинг, чийто 25-процентен дял се оценява грубо на 838 млн. лева. Това е нетната стойност на активите, която се получава, като те се намалят със задълженията (пасивите) на холдинга.

Идеята за продажба на миноритарни пакети от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и негови дъщерни дружества на някоя фондова борса тръгна в началото на този месец от Министерството на енергетиката. Раздържавяването беше предложено в проект на програма за стабилизиране на отрасъла.

Документът се разработва съвместно от министерството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Проектът поясняваше, че продажбата на акции от холдинга или негови дружества цели „постигане на публичност и прозрачност при управлението и финансовата стабилизация на сектора". Пак там се описваха и спешни спасителни мерки за НЕК, които биха помогнали и срещу ново поскъпване на тока за населението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7363 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници" . 0| 4330 |23.01.2015 Кабинетът предлага закон за охрана по границата . 4| 4641 |17.12.2014 Предлагат министерство на туризма да поеме концесиите на плажовете и ски пистите . 11| 3887 |17.12.2014 Каролев предлага смяна на пролетарски лозунг с....

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads