Реклама / Ads
13| 4830 |30.01.2020 НОВИНИ

Бизнесът: Протестът беше политически яхнат. Никой не е искал оставки

.
Източник: bTV
Протестът на хотелиерите и ресторантьорите е бил политически яхнат и използван от опозиционните сили. Никой от бранш не е искал оставки и не се е опитвал да нахлуе в парламента, категоричен е председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
 

Вчера бизнесът блокира столицата и в продължение на часове окупира пространството пред парламента, Министерски съвет, както и ключови кръстовища в столицата. Хотелиери и ресторантьори се обявиха против спорната Наредба №Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, свързан с НАП.

 

Недоволните застанаха вчера под прозорците на властта и демонстративно счупиха десетки касови апарати, за да затвърдят позицията си. Протестът вчера освен всичко, се състоя и въпреки отменянето на Наредбата. Предишната нощ Министерството на финансите обяви, че с 6 месеца ще бъде отложено приемането на спорната наредба.

 

“Протестът е бил подготвян от две седмици. В последния момент в 7:30-8:00 ч. вечерта на вторник се е стигнало до частично споразумение с министъра на финансите, но такова мащабно събитие е нямало как да бъде отменено изцяло, разказа председателят на Асоциацията на заведенията”, обясни Алибегов.

 

По време на вчерашните протести обаче се чуха скандирания за оставка на правителството и освен всичко се стигна до сблъсъци с жандармерията. Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци с жандармерията. Алибегов обаче е категоричен - протестът е бил политически яхнат и бизнесът няма нищо общо с опитите за провокация.

 

“Протестиращите (хотелиери и ресторантьори) не са се опитали да влязат в парламента. Това беше инициатива на въпросната политическа партия, която се опита да яхне този протест и го яхана и го превърна в протест, на който се вика „оставка“ и „смяна на правителството“, което малкият и среден бизнес никога не е искал“, коментира той.

Става дума за партия “Възраждане”, която се появи на протестите.

 

По на Алибегов идеята за демонстрацията на бизнесмените е била само и единствено икономическа, но протестът е бил използван като възможност.

 

“Ние не сме против Наредба №Н-18, ние сме против текстове в наредбата и получихме уверения от министъра и ръководството на НАП, че ще седнем следващите три месеца да променим тези текстове и следващите три месеца да има разяснителен период и да влезе в действие“, обясни Алибегов.

 

“Най-големият проблем на всички хора е въпросната ставка на ДДС, където не успяхме да получим дори съгласие за преговори с министър Горанов. Затова хората от малкия и средния бизнес от провинцията се чувстваха застрашени и искаха да изкажат това свое мнение и като цяло искат намаляване на ДДС в сектора на храните“, каза председателят на Асоциацията на заведенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4602 |29.01.2020 Ако президентът беше послушен, безобиден човек, нямаше да слушаме такива СРС-та . 7| 4446 |27.01.2020 Протестът пред МРРБ завърши с 4 ареста (ВИДЕО) . 7| 5379 |27.01.2020 Протестът срещу Борисов-3 се премести пред МС . 3| 5108 |19.01.2020 Калоян Паргов: Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е справедлив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads