Реклама / Ads
18| 5263 |25.04.2014 НОВИНИ

Бизнесмен: Правителство сложи ръка на производството ми

.
Васил Василев
От 25 години сме свидетели на противопоставянето работодатели и синдикати. Правителството е ментор, който разрешава спора между синдикати и работодатели, а това е погрешна позиция. Опитва да засили противоречията между тях. Става така, както искат политическите партии. Трябва и двете страни да помислят за формула да намерят най-добрите пътища за развитие на икономиката и да ги наложат на правителствата, заяви бизнесменът Васил Василев в „Лице в лице”.
 

 

Мен лично няколко правителствата много са ме мачкали. Взема ли са ми някои от бизнесите, за да го дадат на своите мекерета, допълни Василев.

 

Има много смущаващи неща в нашата икономика. Няма доверие в макроикономическото управление. Ние не сме сигурни какво ще бъде утре. Има и други неща, които съпътстват тази несигурност, като дефлацията. Бизнесът прави разходи и получава продукт, който решава да продаде, но цената, която той предвижда е по-ниска. Това води до свиване. Имаме драстично разминаване на ценовото равнище вътре у нас и в ЕС, смята Гарабед Минасян от Института по икономика на БАН.

 

Имало е увеличение на депозитната база на домакинствата, но хората не желаят да ги използват, същото е с бизнеса. Инвестициите намаляват, а те стоят в основата на икономическия растеж. Български собствени капитали напускат страната и отиват в чужбина. Шест милиарда и 6 млн евро за 5-6 години са излезли навън, което прави по милиард на година, допълни икономистът.

 

През тези 15 години опитвахме да налагаме  един модел, който се провали. Данъците са ниски, а в Германия и в Англия не е така и са добре.  Грешно е да привличаме инвеститори с ниски данъци, там е проблемът, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров.

 

Васил Василев подкрепи идеята на синдиката да се измени системата на облагане. Не може най-бедните хора да плащат еднакво като богатите, посочва той.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8403 |25.04.2014 Яхти... за селски туризъм закупило служебното правителство . 0| 4910 |25.04.2014 Правителството заделя 240 000 лв.за изборните листи . 37| 5126 |23.04.2014 Главчев: Правителството ползва слънцезащитен крем, но лъчите изгарят . 32| 5379 |12.04.2014 Цветанов: Държавата е в тежка ситуация; правителството в изолация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads