Реклама / Ads
0| 5183 |09.03.2007 НОВИНИ

Бизнесменът Людмил Стойков бил подслушван от чужди служби по източването на САПАРД

.
Бизнесменът Людмил Стойков е бил засечен от чужди служби, които са подслушвали и следили участници в схемата по източване на 7,5 млн. Евро от програмата САПАРД, научи „Фрогнюз” от източници в МВР. Разговорите му са доста дискредитиращи и се пазят, но не се огласяват, за да не се облагодетелства от тях защитата на Стойков.
 
Стойков бе освободен от Софийския апелативен съд след двуседмичен престой в ареста, тъй като магистратите не намериха доказателства за вината му. Без мярка за неотклонение се размина и Иван Иванов, в чиято птицекланица бяха намерени част от машините, чийто внос е извършен с подправени документи. Документацията в момента се проверява от експерти. Материалите ще бъдат приложени при внасянето на обвинителния акт срещу групата.
След като бе пуснат от ареста преди десетина дни, Стойков заяви, че е невинен и ще прави събствено разследване, как е бил замесен в далаверата с месопреработвателните машини. Бизнесменът, който е собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис”, притежава модната компания “Ивет фешън” и е цесионер на дълга на БДЖ към НЕК, бе сред най-активните агитатори в предизборната кампания на президента Георги Първанов. Самият Стойков твърди, че не е давал пари, а е подкрепял Първанов само морално чрез сдружение “Съюз за Перник”.
Западните служби настояват българската прокуратура да ускори възлагането на съдебна поръчка, която да установи връзката на Людмил Стойков и Марио Николов, също обвиняем по аферата негов съдружник, с банкови сметки на офшорна фирма, чрез които е ставало източването на парите.
По случая са работили партньорски служби от Белгия, Германия, Кипър, Ирландия и Швейцария. Техните материали също ще бъдат приложени към делото. Предполага се, че тепърва ще изгърми някой висш чиновник в земеделското министерство, който е подпомагал участниците в схемата. Без участието на такъв човек, не е възможно да се реализира аферата, категорични са спецове. Нещо повече, от ЕС дори искали спипаните нашенци да бъдат предадени за съд в Германия, защото са нарушили местните закони.
Представители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), ще пристигнат след седмица в София във връзка със злоупотребите по САПАРД. Очаква се да бъдат извадени на масата още папки с доказателства за българското лапане в далаверата.
От Българска страна вътрешния министър Румен Петков няколко пъти заяви, че МВР и прокуратурата са си свършили работата по въпроса.
Срещу седемте българи, уличени за участие в аферата, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на пари и документна измама. Четирима от тях бяха задържани преди месец, от тях в ареста остана само Марио Николов, а съпругата му бе пусната срещу 5 000 лв гаранция. За другите двама, сред които и Стойков, съдът прецени, че няма обосновани доказателства за участието им в престъпната схема. Те обаче остават обвиняеми.
Шестте замесени в измамата фирми са "Еврофриго", "Птицекланица Чубра", "Палмигра", "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв". Консултант по проектите е "Палмигруп", която пък е собственик на последните три.

Основното име е на Марио Николов, който е собственик или има участие в повечето от фирмите. Индиректно в собствеността на пет от посочените дружества участва и Людмил Стойков, чиито подпис обаче никъде не фигурирал в документите за кандидатстване по САПАРД.
Директна собственост на Стойков чрез друга негова фирма – “Лагимекс” - има само в “Еврофриго”, където управител е съпругата на Марио Николов – Мариана.
Иван Иванов е управител на “Чубра” и собственик на “Палмигра”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4991 |22.03.2007 Депутатите си харесват гласуването с чужди карти . 0| 6958 |30.03.2007 НАТО писа „двойки” на министър Близнаков и ген. Стойков . 0| 5692 |04.04.2007 Гласуването с чужди карти пак на дневен ред . 1| 6835 |10.05.2007 Бизнесменът Николай Гигов: Не предавам заплахи на приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads