Реклама / Ads
14| 7689 |03.04.2010 НОВИНИ

Благодатният огън слезе в Ерусалим, идва към България

.
Храма "Гроб Господен" в Ерусалим
Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, се спусна днес в храма „Гроб Господен" в Ерусалим, съобщиха руските медии.
 

Огънят бе запален след молитвата на ерусалимския патриарх Теофил. Близо 6 хиляди поклонници изпълваха храма и околните улици. Благодатният огън се появи на мястото, където се е намирал каменния плот, на който е било положено тялото на Исус Христос.

Тайнството се случва на Велика събота вече повече от 2000 години.

Веднага след това огънят бе раздаден на събралото се множество. Сред тях са представители на различни църкви, които ще го разнесат по света часове преди настъпване на най-големия християнски празник.

Счита се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Според традицията Православният патриарх на Ерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб.

По-рано днес църковна делегация отлетя с правителствен самолет за Ерусалим, за да донесе от Благодатния огън. Делегацията ще получи свещения огън, който ще слезе в църквата на Божи гроб в Ерусалим и ще се върне с него още същата вечер в България, като самолетът ще кацне първо на летището в Пловдив, а след това и в София и Варна.
На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

Св. Синод определи четирима владици, които ще донесат Благодатния огън от Ерусалим в България - Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит.

Огънят по най-бързия начин след това ще бъде отнесен до всички български епархии и храмовете в големите градове. За пета поредна година добри християни ще вземат от летище София свещения огън, за да го занесат с автомобил още в нощта на Възкресението чак в българския Зографски манастир "Св. Георги" на Света Гора - Атон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8546 |12.01.2010 Борисов "говори" с Господ на Стената на плача, сините го засипаха с другарски огън . 0| 8084 |17.07.2009 Днес почитаме св.Марина, хващаме нов жив огън . 24| 6322 |12.10.2008 Кеворкян откри огън по Коритаров, защитава в. "Труд" . 10| 5252 |11.09.2008 Румен Петков откри огън по Михаил Миков за подслушването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads