Реклама / Ads
16| 6329 |23.04.2011 НОВИНИ

Благодатният огън слезе над Божи гроб

.
В 14,15 часа на Велика събота в параклиса на Божи гроб в Йерусалим за пореден път се случи чудотворното слизане на Благодатния огън.
 

Пет минути по-рано йерусалимският и арменският патриарси влязоха в параклиса, за да измолят Благодатния огън.
Под възгласите на хилядите поклоници, дошли на Божи гроб патриархът на Йерусалим излезе с трите свитъка от по 33 свещи, запалени от Божия огън.

По-рано днес - при изключителни мерки за сигурност, десетки хиляди поклонници се събраха в Стария град Йерусалим в очакване на Благодатния огън в храма на Гроба господен.

Тъй като храмът не може да побере повече от 7 хиляди души, на площадите около храма са сложени големи телеекрани, на които се излъчва спускането на Благодатния огън.

Тези, които няма да успеят да влязат в храма, ще могат да получат частица от пламъка - хората си предават един на друг
огъня като запалват свещ от свещ.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклониците се причестяват преди да влязат в святото място.

Припомняме, че около 20.00 часа на летище София се очаква да кацне самолетът с осемчленната църковно-държавна делегация, която ще донесе благодатния огън от Божи гроб у нас. Делегацията се предвожда от Пловдивския владика митрополит Николай и от директора на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет Емил Велинов. В нея са Викарният епископ на Патриарха епископ Йоан, Викарният епископ на видинския митрополит Сионий, трима свещеници и игуменката на Клисурския манастир в Банкя Филотея. От летището в Тел Авив делегацията ще излети около 17.00 ч.

Българската делегация ще присъства и на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.

По нареждане на министър-председателя Бойко Борисов благодатният огън ще бъде донесен със самолет на правителствения „Авиоотряд 28" в специално оборудван обезопасен срещу пожар контейнер.

Свещеният огън идва у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.

В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Вече над 2000 години на Велика събота хиляди вярващи пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Според православната вяра този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5212 |21.04.2011 Дядо Николай носи Благодатния огън от Божи гроб . 1| 5704 |01.04.2011 Р. Христов: Няма дим без огън в ДФ "Земеделие" . 43| 5346 |13.11.2010 ДСБ : Борисов се огъна на руснаците . 13| 6125 |30.07.2010 Д. Гяуров: Заради хонорара на Доган депутати от ДПС се пекат на огън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads