Реклама / Ads
7| 5841 |24.05.2008 НОВИНИ

Благословия за България, манифестация и протест за 24 май

.
Папа Бенедикт XVI благослови България по време на срещата си с делегация на българското външно министерство и православни духовници по случай 24 май. За празника на славянската азбука, той прие делегация и на БЮР Македония.
 
Той отдаде почит на делото на братята Кирил и Методий и призова християните да се обединят. Намекът явно се отнасяше до споровете между София и Скопие и за безброъните претенции на македонците за езика и „факти" от историята им.

По време на срещата си с външния министър Ивайло Калфин, папата е обсъдил въпроси, свързани с имотите на католическата църква в София, които все още на ае й върнати. Не е ясно дали във Ватикана вече са получили прошението на жителите на град Раковски, в което те се жалват от държавата, че ги дискриминира, защото са католици. Десетилетия наред хората се молят за канализация, но пари не се отпускат и градът се наводнява при всеки дъжд.
Калфин е подарил на папата позлатен иконостас. Преди срещата, делегацията е посетила гроба на Папа Йоан Павел Втори и е положила цветя на него.
Калфин и делегацията са участвали в утринната служба в базиликата "Сан Клементе", където е гробът на Св. Кирил. Присъствали са много хора от българската общност в Рим и туристи, както и представители на католическата църква.

Премиерът на Македония Владо Бучковски пък е начело на македонската делегация, която е на посещение в Рим. Във Ватикана Бучковски и членовете на македонската делегация също бяха приети от папа Бенедикт ХVІ, но отделно от българите. В Рим Бучковски ще се види официално и с италианския премиер Силвио Берлускони, с министъра на отбраната Антонио Мартино, както и с лидера на италианската левица и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди.

Тази сутрин македонцике се поклониха пред мощите на Св. Кирил. В базиликата "Сан Клементе" Бучковски положи венец на гроба на Свети Кирил. Владиката Тимотей отслужи молебен. В македонската делегация е и скопският епископ на католическата църква в Македония Киро Стоянов.

По същото време в София се проведе манифестация в чест на 24 май. Състоя се и протест срещу държавната политика в областта на науката и образованието.
В манифестацията, проведена по традиция, която води началото си от годините на турското робство, участваха над 1600 ученици от цялата страна, оркестри и танцови състави. След тържествен водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква провуча химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".
Гвардейци поднесоха венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Слова за делото на двамата братя произнесоха президентът Георги Първанов и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" Иван Илчев. Тържеството завърши с националния химн.
В същото време, млади учени от БАН и софийските университети организираха мълчаливо шествие срещу държавната политика в областта на науката и образованието. Над 100 млади учени и присъединили се към тях жители на столицата поднесоха пред парламента четири символични букета в памет на: "прокудения докторант", на "отчаяния учител", на "доненаучения ученик" и  на "избягалия студент".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6705 |15.05.2008 Русия обвини България, че продава оръжие на Грузия . 0| 4762 |19.04.2008 В Пекин протестират срещу Франция . 35| 5233 |19.04.2008 Стоян Ганев: ДПС е вредно за България, само Атака олицетворява националните идеали . 0| 4702 |03.04.2008 Медиците отново обсъждат национален протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads