Реклама / Ads
16| 5578 |11.08.2014 НОВИНИ

Близнашки: Бюджетният дефицит расте нагоре

.
Предложението за г-жа Красимира Медарова не беше лошо. Тя е един чудесен професионалист, който, освен че е магистрат, и има опит в произвеждането на избори. Понастоящем имаме една засилена чувствителност на гражданското общество към управляващите, към различните представители на властта. От тази гледна точка ние предпочетохме да откликнем на обществените критики. Преценихме, че при създалата се обстановка най-добре е да се отиде към друго решение. Тоест, имахме намерение да въведем този пост – министър без портфейл, обясни служебният премиер Георги Близнашки пред БНТ.
 

 

При създалата се ситуация се прецени, че е по-добре да не се създава подобна длъжност. В крайна сметка реших, че е най-добре лично аз да поема отговорността за изборите и без това те са основна задача на правителството. В този смисъл аз ще поема ръководството и координацията на дейността на държавната администрация в помощ на Централната избирателна комисия, разбира се, защото тя е водещият фактор, продължи служебният премиер.

 

Най-важното е друго – да се създаде една нормална обстановка. Затова искам предварително да кажа, че служебното правителство не участва в изборите, не е страна в изборите. Ние ще създадем нормалните условия, за да могат политическите партии да водят политическата борба по между си. Разбира се, ще направим всичко възможно да минимизираме всички онези традиционни нарушения, които са свързани с изборния процес в нашата страна – купуването на гласиве. Не мисля, че можем да го пресечем веднъж и завинаги, но ще положим огромни усилия да минимизираме това явление и, разбира се, ще вземем мерки да не допуснем опорочаване на народния вот. Тоест, казано иначе, никакви “костинбродски афери” няма да допуснем, добави Близнашки.

 

Нека да са спокойни хората от левицата, ние нямаме намерение да разгромим предходните управляващи. За нас е важно да се изясни общата картина, защото, както подчертах, наблюдават се кризисни явления в редица сфери на обществения живот – и в икономиката, и във финансите, и в здравеопазването, и в екологията. По всички тези въпроси ние сме длъжни да изясним истинската картина на нещата. За нас са важни фактите. Ще оставим на политическите партии да се произнасят, да дават оценките в хода на предизборната кампания. Така, че нека всички бъдат спокойни, ние няма грубо да се намесим в политическия живот. За нас е важно да изясним реалната картина, а тя е доста лоша, подчерта премиерът.

 

Върви един преглед за състоянието на нещата. Доста тревожно е състоянието с финансите преди всичко. Бюджетният дефицит расте нагоре. Има едни неблагоприятни тенденции, които ние се надяваме, че ще успеем  така или иначе да пресечем, но неприятният факт е, че бюджетите на редица адмисистрации бяха орязани на два пъти, с по пет процента. Последният път в полза на онези 225 млн. за Здравната каса. Но, така или иначе, това са палиативни мерки. Забавени са плащанията по редица европейски програми. Редица договори, които са сключени не са финансово обезпечени. Въобще, ние трябва да имаме ясен отговор на тези въпроси, защото ще ни бъде изключително трудно през следващите 2-3 месеца. Аз имах повод да кажа при встъпването в длъжност, че истината беше казана от отиващото си правителство с половин уста. Така, за съжаление, не се достигна до очакваната актуализация на бюджета, внесена от самото правителство на г-н Орешарски. За съжаление той не беше последователен в своята позиция. Той формулира една теза в смисъл, че актуализацията не е необхпдима, но би дала една сигурност на държавата. Според мен той трябваше много по-категорично да заяви, че тя е необходима, за да има сигурност в държавата, критикува Близнашки.

 

В този смисъл ние сме поставени в една много тежка ситуация и ще трябва пренасочване на разходи от едни програми в други, за да можем да възстановим пращанията по европейски фондове, за да можем да привлечем така необходимите за държавата нови средства.

 

Непосредствено след нашето встъпване в длъжност дойде добрата новина от Брюксел – Споразумението за партньорство 2014-2020 г. Става дума за огромни средства – над 10 млрд. евро плюс 5 млрд. и 300 хил. евро по Европейската програма за гарантиране на земеделските производители. Всичко това дава един добър хоризонт, една добра надежда за по-добро бъдеще. Така или иначе, ако се придържаме към европейските правила ще имаме надеждата, че ще наблюдаваме един устойчив икономически растеж и рязко повишаване на жизненото равнище в страната през следващите години, убеден е министър-председателят.

 

На въпрос дали наистина е бил съветник на Тодор Живков, премиерът отговори така: Твърде съм млад, за да изпълнявам такава роля. В интерес на истината Тодор Живков си имаше един кабинет с много авторитетни, утвърдени имена, които му даваха съвети. Споменах го в един контекст, когато ме провокираха по тази тема, и извадиха началото на изречението от контекста, защото аз продължих с това, че всички сме преживели този режим, а той беше един зловещ режим. Трябва да се прави разлика между идеала, който беше една утопия и политическият режим, един тоталитарен режим, който действително заслужава порицание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5072 |06.08.2014 Премиерът Близнашки:Не мога да изтрия комунизма от биографията си . 28| 4965 |06.08.2014 Орешарски към Близнашки: Имате и малшанс, и щастие . 38| 5272 |05.08.2014 Първата работа на Близнашки: махва всички зам.-министри . 149| 9886 |05.08.2014 Волгин за Близнашки: В България се цени най-много ренегатството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads