Реклама / Ads
13| 4468 |17.05.2015 НОВИНИ

Близнашки: ДСБ е обсебена от идеята за зависима прокуратура

.
Георги Близнашки Източник: Булфото, архив
За съжаление, като изключим голямата идея за разделяне на ВСС на два формата, когато се разискват кадрови въпроси - другите предложения са несъстоятелни. Става дума за явното гласуване и скъсяването на мандата на ВСС, защото по този начин ВСС ще бъде поставен в зависимост от силите на деня, т.е. ще ликвидираме независимостта на съдебната власт.
 
Това каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки пред БНР. В желанието си да направим нещо добро, сме на път да допуснем принципна грешка, която ще даде отражение за години напред. Ще се стигне до политизиране на съдебната власт. Това са очевидни неща, но за недалновидни политици, повлечени от желанието си да контролират събитията, очевидно това са твърде сложни материи, непонятни и невъзможни за възприемане. Лично аз правя всичко възможно да повлияя на общественото мнение, за да се възпре тази погрешка стъпка, но в крайна сметка думата ще имат народните представители, добави той.

По отношение на контрола върху главния прокурор, проф. Близнашки коментира, че идеята за импийчмънт на главния прокурор има смисъл да бъде въведена при много ясни формирани предпоставки и за тримата големи в съдебната власт. Проблемът на Реформаторския блок идва от една от партиите ДСБ, които са обсебени от идеята, че прокуратурата трябва да бъде зависима институция и трябва да изпълнява нарежданията на силите на деня.

Те не схващат, че през последните 50 години се е случило нещо необратимо - прокурорите са съдебни магистрати, както съдиите и следователите в цяла Европа. Те робуват на погрешни предпоставки, че могат да върнат прокуратурата в подчинение на изпълнителната власт. Решенията предлагани от министъра на правосъдието Христо Иванов са погрешни.

Според проф. Близнашки, не е вярно, че тайното гласуване във ВСС произвежда големите зависимости в Съвета. Това дава възможност да бъдат възпирани болните амбиции на политически мотивирани хора от типа на Нели Куцкова. Нека не забравяме, че тя до неотдавна беше кандидат вицепрезидент, беше член на изпълнителната власт, заместник-министър. Не могат това да бъдат лицата на реформата в България.

Има достатъчно грамотни съдии в България, на които трябва да бъде даден шанс. Това не са съдийките от Съюза на съдиите, които излизат една след друга по националните медии и повтарят интересите на Демократи за силна България. Съдиите не трябва да се занимават с политика, завърши Близнашки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4592 |03.04.2015 Близнашки: Не съм протестирал от Барековата група . 3| 4213 |06.03.2015 ПФ зове за отпор на идеята турски да се учи в българските училища . 10| 4755 |09.02.2015 Петкова: ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България . 39| 5360 |07.02.2015 Близнашки: Действително ни следяха и подслушваха на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads