Реклама / Ads
23| 5106 |06.10.2014 НОВИНИ

Близнашки: В Македония издигнаха много паметници на български исторически личности

.
Георги Близнашки
Не виждам никаква причина нашата обща история с Македония да ни разделя, а не да ни обединява, защото сме част от европейското семейство, един традиционен контекст за консолидация, равнопоставеност и благородно състезание.
 
Това каза служебният министър-председател и председател на Националния организационен комитет за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български проф. Георги Близнашки на възпоменателна вечер за отбелязване на годишнината от смъртта на цар Самуил, която се състои в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, предаде „Фокус”. „1000-годишнината от смъртта на цар Самуил се отбелязва от всички българи навсякъде по света, включително от тези, които живеят в днешната Република Македония. Тук е мястото да припомня, че една немалка част от тогавашното Първо българско царство е обхващала територията на сегашната ни западна съседка. Този факт е многозначителен”, посочи премиерът.

„Днешната дата ми дава повод да заявя, че няма сила, която да успее да заличи колективната памет на хората в нашите две страни, независимо че опитите за това продължават повече от сто години, защото всички исторически факти сочат, че в началото на 20-ти век огромната част от славянското население в географската област Македония се самоопределят като българи. Ние никога няма да забравим този факт, нито ще забравим паметта на воините, дали живота си за достойнството и обединението на България”, подчерта проф. Близнашки.

„България няма да забрави своите чеда, където и да се намират те. С хората от Вардарската част на Македония ние споделяме една и съща история, една и съща езикова и културна традиция. Фактът, че напоследък там бяха издигнати толкова много паметници на български исторически личности, включително на цар Самуил Български, само потвърждава, че ние сме били една историческа общност в миналото”, заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки.

Той допълни, че историята не може да бъде пренаписана. „Делото на великия български цар Самуил е достоен пример за доблест и себеотрицание, от които всеки гражданин и всеки държавник би трябвало да се получи и днес. Поклон и вечна му памет”, заключи проф. Близнашки в словото си по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил Български.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4275 |06.10.2014 Близнашки: До 10 дни ще имаме парламент . 7| 4463 |05.10.2014 Близнашки: Трябва ни силно правителство за тежки реформи . 4| 4401 |01.10.2014 Близнашки: Поскъпването на тока е неизбежно . 10| 4819 |30.09.2014 Близнашки: Подкрепяме санкции срещу Русия, но не и влошаване на двустранните отношения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads