Реклама / Ads

33| 5027 |27.08.2014

Близнашки подръпна ухото на Шаламанов за руската опасност и Визия 2020

.
Георги Близнашки
На проведеното днес заседание на Съвета за сигурност текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", подготвен от екип на военния служебен министър Велизар Шаламанов, е бил отхвърлен. Според премиерът Георги Близнашки тексът е твърде суров и в работен вариант и трябва да се доработи за позиция на България на предстоящото заседание на НАТО в Уелс.
С това дръпване на ухото на служебния военен министър премиерът показа, че споделя становището на Асоцицията на сухопътни войски и на генерал Кирил Цветков,публикувано цялото във Фрог нюз, които определиха Визия-2020 като нереалистича.

Мнението на Близнашки е, че някои от положенията ще намерят място и в окончателния текст, но по оформянето им ще се работи съвместно и с МВнР. „Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Направени бях бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица”, подчерта Близнашки и добави, че понеделник ще има извънредно заседание на Съвета по сигурност, където ще бъде изготвена позиция за основа за дебатите на срещата в Уелс. „За последните 24 часа преодоляхме една мини криза”, коментира Близнашки.

Хибридни войни, енергийна зависимост, провалени държави, тероризъм и миграция - всички тези опасности накуп идват от изток и североизток – откъм Украйна и Русия към България, според проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ на военното министерство.

Ден-два след като представи проекта, в който недвусмислено и ярко стоеше тезата за водената от Русия към България информационна война, от МО са размислили и текстовете вече са изтрити. В отхвърлената чернова, съставена от експертите на служебния военен министър Велизар Шаламанов,  обаче имаше полярни и доста пристрастни оценки.

В него кризата в Украйна беше окачествена като "продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила". Бързото и драстично нарастване на бюджета й за отбрана създава дилеми и заплахи пред сигурността за останалите държави в света, но особено за тези от региона.

В тази връзка, сред основните рискове за България е "новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", се казва в документа.

"Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

Акцентът върху отношенията България-Русия предизвика остра реакция на някои от партиите и на много обществени организации в отбраната.От АБВ и "Атака" вече поискаха оставката на служебния военен министър Велизар Шараманов.Лидерите в БСП изразиха недоумение и учудване от тенденциозния  и недодялан документ, който на всичко отгоре не би следвало да е отговорност на едно служебно правителство.

Служебният премиер Георги Близнашки обясни днес, че всички трябва да участват в разговорите по тази тема и изрази съжаление, че това е дало повод за напрежение. „Работи се интензивно по новия вариант. Основните партии ще имат възможност да вземат отношение към него”, подчерта той.

„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници. Не можем от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната”, заяви проф. Георги Близнашки и обясни, че въпроса трябва да бъде обсъден публично.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Близнашки дава рамо на Кр. Георгиева за външен министър на ЕС 10| 4201 |26.08.2014 . А. Найденов: Близнашки реставрира ГЕРБ във властта 47| 4610 |26.08.2014 . Адв. Екимджиев пред Фрог: Близнашки нарушава Конституцията! 55| 8718 |21.08.2014 . Близнашки: Правителството „Орешарски” падна заради КТБ 3| 4959 |21.08.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ