Реклама / Ads
0| 4607 |03.07.2015 НОВИНИ

Близнашки прогнозира разгром на съдебната реформа

.
Георги Близнашки
Бившият служебен премиер Георги Близнашки прогнозира разгром на представената съдебна реформа от министъра на правосъдието Христо Иванов.
 

Професорът-конституционалист е експерт в комисията за промени в Конституцията от квотата на ДПС. Именно в тази си роля той участваше в днешното заседание, пише Нюз. бг.

 

Според Близнашки промените в основния закон могат да минат през настоящия парламент. Не трябва да се прибягва до Велико Народно събрание за щяло и нещяло, смята той. Приемлива, според него, е идеята за разделянето на ВСС на две колегии. "Това би било стъпка в правилната посока", каза Близнашки.

 

"Абсурдно е обаче министърът на правосъдието да участва в заседанията на двете колегии. Министърът на правосъдието е политическо лица", категоричен е експремиерът. Близнашки иронизира правосъдния министър Христо Иванов, който е инициатор на съдебната реформа, че все още не бил внесъл „свежата" идея да се подслушват адвокати при разговорите с техните клиенти. "Съдебната реформа, предложена по този начин няма да доведе до очакваните резултати. Това ще бъде нейният разгром", убеден е Георги Близнашки. Той призова да се спре с ентусиазма по реформата.

 

Конституционалистът изрази изненадата си от днешните коментари и на друг свой министър в служебния кабинет - Румяна Коларова, която се обяви за явно гласуване на ВСС при вземане на решенията. "Причината за това е тази въпиюща некомпетентност", смята той по повод подобни коментари и поиска хората да не се влияят от всякакви внушения по темата. Според Близнашки ни управляват некомпетентни хора. "Някои решения от ВСС трябва да се вземат явно, а други - с таен вот", смята професорът.

 

Експремиерът се обяви за възможносттта да се подава индивидуална жалба до Конституционния съд. Съдебната власт не трябвало, по мнението му, да се превърне в зависима от силните на деня. Промените в Конституцията могат да минат през обикновено Народното събрание за разлика от въвеждане на задължително гласуване. Такава промяна можела да мине през Велико Народно събрание. Това становище бе изразено по време на дебата в комисията за промени в основния закона, която днес изслуша експерти и неправителствени организации.

 

Припомняме, един от въпросите за референдума на президента касае именно въвеждане на задължително гласуване. Според някои не трябва да се намалява мандата на членовете на ВСС. Освен това трябвало да им се „даде" и имунитет. Част от експертите са скептични и относно разширяване на кръга от лица, които да могат да сезират Конституционния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4694 |02.07.2015 Горивата тръгват нагоре, прогнозират експерти . 0| 9045 |26.06.2015 Близнашки: Пеевски да си гледа бизнеса и да остави политиката . 0| 8557 |24.06.2015 Проф. Слатински: Проф. Близнашки затяга въжето, което сам си нахлузи . 0| 4933 |22.06.2015 Близнашки: Имам дълга биография, не съм ченге, доносник, крадец!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads