Реклама / Ads
2| 4675 |23.05.2008 НОВИНИ

Близо 3 млн. коли кръстосват страната, вероятно половината са в София

.
В момента в страната са регистрирани около 2.75 млн. пътни превозни средства, около 60 % от които се движат в големите градове. Това съобщи независимият депутат Минчо Христов по време на парламентарния контрол в НС.
 

Той зададе на вътрешния министър въпрос за стратегията на МВР за справяне със задръстванията в столицата и другите големи градове.

„Стопанинът на пътя основно отговаря за движението по него", отговори Миков. Той допълни, че Столична община трябва да има „малко грижа от най-големия бюджет от приходи", за да се справи с проблема. „Лицата, които стопанисват пътищата, организират движението по тях, така че да осигурят нормалното придвиждане по тях", цитира министърът Закона за движение по пътищата. Той посочи, че при всички случаи органите на КАТ изпълняват своите функции по организация на движението, особено при въвеждане на временни промени - при посещения на делегации и други, което е честа практика в столицата.  МВР шефът каза още, че има и стратегия на правителството за подобряване на безопасността по пътищата, в която са планирани ред мерки. Освен това - правителството финансира големи обекти като метрото и Околовръстното шосе на столицата. Има и план-програма на МВР и Министерството на транспорта за решаване на този проблем.
Минчо Христов заяви, че столичният кмет и мнозинството от ГЕРБ са поставили чадър над фирма „Паркинги и гаражи" и вастоя МВР да разследва изнесените от него данни, за което Миков даде съгласие. „Ще продължим усилията в рамките на бюджетните и организационните ни възможности за облекчаване на трафика в големите градове", обеща вътрешният министър.

trafik_1.jpg  снимки Вяра Йовева

И докато в Народното събрание членове на кабинета отговаряха на депутатски питания, целият център на София бе напълно парализиран за движение. На Сточна гара от сутринта е почти непроходимо от задръствания. Районът на паметника „Левски" също е блокиран. На бул. "Мадрид" колите са в три ленти в двете посоки. Ул. "Оборище" от ул. "Черковна" до "Св. Александър Невски" е претъпкана с автомобили.

Движението по бул. "Сливница" в участъка от бул. "Христо Ботев" до бул. "Данаил Николаев" в двете посоки е почти спряло заради големия брой превозни средства и заради затварянето за ремонт на ул. 202 в кв. "Орландовци" и от вчера на бул. "Първа българска армия" в участъка между "Малашевска" и "Резбарска", съобщават от Столична компания "Градски транспорт" (СКГТ). Полицаи се опитват да регулират движението. Шофьорите са изнервени заради почти парализирания  трафик - на 5-6 минути се напредва с по 1-2 метра. В тези участъци колите на градския транспорт се движат със закъснение от 30 до 70 минути. На част от линиите маршрутът е променен, което пък затруднява гражданите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5517 |30.04.2008 Близо половината източноевропейски имигранти на Острова са се върнали . 3| 5386 |14.02.2008 Близо 40 на сто от българите не работят . 4| 5180 |26.10.2007 Сергей Станишев: Близо сме до споразумение с учителите . 0| 4893 |14.08.2007 Хлябът в България е поскъпнал с близо 40 процента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads