Реклама / Ads
3| 5385 |14.02.2008 НОВИНИ

Близо 40 на сто от българите не работят

.
62 % от българското население е работещо, останалите са или учащи или ранни пенсионери и безработни. Това заяви Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика.
 

Ведомството е управляващ орган на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г.".

През миналата година по програмата са били отворени 6 схеми за кандидатстване по проекти, а сега са около 20. Целта е повишаване на заетостта, осигуряване на достъп до качествено образование, както и социалното включване на хората с увреждания и малцинствата.

Междинните звена, където също могат да се подават проекти по програмата са Агенциите по социално подпомагане и заетостта и просветното министерство. Цялата информация за кандидатстването с проекти и сроковете е качена на сайта на социалното ведомство.

Днес програмата бе официално представена във Варна в рамките на "Панаира на туризма и свободното време". Общата сума по нея е 1 милиард и 213 милиона евро. Според Гергинов високият процент на неработещите в страната се явява като най-мощния ресурс на кадри и в тази област е нужна постоянна работа от страна на различните институции.

hora_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

По програмата са разкрити няколко схеми за осигуряване на заетост на безработните и подпомагане на хората над 50-годишна възраст. Една от схемите, по която може да се кандидатства с проекти е за насърчаване на заетостта в браншовете с недостиг на кадри. По нея могат да кандидатстват бенефициенти от сферата на туризма.

Сред другите схеми са тези свързани със създаване на условия за лицата с увреждания и адаптирането на средата. По думите на Гергинов масово хотелите в курортите не са адаптирани за инвалиди. То бе категоричен още, че в най-скоро време на 100 % трябва да се адаптират за инвалиди и училищата и детските градини в цялата странаи. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5034 |11.02.2008 Апел в защита на българите в Косово . 7| 6710 |15.01.2008 Българите в Ирак да воюват с терористите, искат от Пентагона . 10| 5264 |21.12.2007 Симеон Сакскобургготски: НДСВ е кауза за по-добър живот на българите . 7| 15579 |16.12.2007 Българите се топят, ромите се плодят – обществото се циганизира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads