Реклама / Ads
1| 5516 |30.04.2008 НОВИНИ

Близо половината източноевропейски имигранти на Острова са се върнали

.
Около един милион имигранти от източно европейските страни, присъединили се към ЕС през 2004 г., са дошли да работят на Острова, но половината от тях вече са го напуснали.
 
Това показва ново изследване на британския Институт за проучване на обществената политика (IPPR), цитирано от ВВС.

Източноевропейците са се разселили в най-широк диапазон във Великобритания спрямо предишни вълни от имигранти, се казва в доклада, който проучва влиянието на тези имигранти върху страната след разширенията на ЕС през 2004 и 2007 г. В него са включени Полша, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия, Словения, България и Румъния.

Дори области, които традиционно не са привличали имигрантите, като Шотландия и Югозападна Англия, са отбелязали значителен прилив на имигранти. Поляците, които сега са най-голямата чуждестранна група на Острова, са изместили от челната позиция индийците, много от които сега са с британско гражданство.

Вълната имигранти от бившите страни от соцблока е различна и по други критерии, се казва още в доклада на IPPR. За разлика от предишни вълни имигранти за жителите на Източна Европа е финансово и логистически възможно да идват във Великобритания във Великобритания за временна или сезонна работа и редовно да се връщат в родните си страни, докато живеят на Острова Острова.

Три четвърти от имигрантите от включените в проучването 10 страни през 2007 са били на възраст между 16 и 39 години. Нивото на заетост в тази имигрантска вълна е 84%, като е едно от най-високите сред всички групи имигранти и с 9 процентни пункта по-високо от средното за жителите на Великобритания, родени в страната.я

Освен това според проучването източноевропейските имигранти средно работят четири часа повече седмично (общо 46 часа) от служителите, родени във Великобритания.

Любопитен ефект от пристигането на тази вълна имигранти е разпространението на полската бира, която преди 2004 г. рядко се е намирала на Острова. Сега годишно във Великобритания се продават около 44 млн. пинти (около 250 хил. хектолитра) от водещите полски марки бира Lech и Tyskie. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5385 |14.02.2008 Близо 40 на сто от българите не работят . 0| 4888 |11.11.2007 Половината българи одобряват матурите...но преди учителската стачка . 4| 5180 |26.10.2007 Сергей Станишев: Близо сме до споразумение с учителите . 9| 7671 |03.10.2007 Нови 100 въпроса за имигрантите в САЩ, трябва да знаят Буш от коя партия е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads