Реклама / Ads
73| 7520 |24.07.2013 НОВИНИ

Блокадата на парламента падна след щурм на полицията (снимки)

.
Миналата нощ се стигна до сблъсъци Източник: Булфото
Блокадата на парламента бе щурмувана и пробита. Това стана около 4 часа в сряда – след 8 часа плътно заграждане на над 100 депутати, министри и журнаисти в сградата на НС.
 

При атаката на жандармеристи и полицаи протестиращите са изтласкани, но не се е стигнало до батални сцени. Има леко ранени, но не и пострадали, които са откарани в болница. Въпреки щурма на униформените протестиращите не спряха своите скандирания за оставка на кабинта „Орешарски” и предсрочни парламентарни избори. „Вие сте с мафията”, „Охранявате предатели”, крещяха хора от протестите към полицаите.

 

Около 03.00 часа в нощта срещу сряда полицията започна втора акция за евакуация на политиците, след като вечерта около 22 ч. първата операция се провали под натиска на протеста.

 

Минути преди 03.00 часа жандармерия с щитове на бегом тръгна срещу протестиращите с команди „Движи се", „Махай се". Започна изтласкване на обградждащите часове наред парламента. Разширяването на отвоюваната територия се повтори на няколко пъти.

 

Полицията направи коридор, по който да преминат блокираните от вторник привечер депутати, министри, експерти вътре в сградата.

Органите на реда във втората си акция пробиха пространство към бул. Васил Левски и ул. Оборище, като разделиха протестиращите на две. Около 3.30 часа от сградата на парламента бяха изведени и тримата блокирани там министри, и повечето депутати.

 

При първия опит политиците да напуснат сградата на парламента, хората отвън ги посрещнаха с камъни и бутилки от минерална вода. Автобусът, с който бе направен опит за евакуация, бе спрян от протеста, младежи и девойки лягаха пред рейса. Това принуди народните избранници да се върнат в сградата на НС.

 

Веднага след това протестиращи започнаха барикадирането на всички възможни подстъпи за измъкване на депутатите. С изкъртени пътни знаци и плочки, както и саксии, маси и столове от околните заведения, искащите оставката на Пламен Орешарски преградиха пътя на депутатите от улица "Оборище". Същото се случи и пред централния вход на храма Св. "Александър Невски", пред входа на БАН и на бул. Цар Освободител. Пред паметника на Незнайния войн недоволните построиха барикада от пейки, а пред БАН от кофи за боклук. Улица "Дунав" пък е затворена отново с кофи, кашони, пътни знаци и чадъри от съседни заведения.

 

Блокадата на парламента започна привечер. Хората се струпаха към 17 ч. следобед откъм служебния вход на Народното събрание, където депутатите от три комисии обсъждаха предложената от правителството актуализация на бюджета. Броят на хората, както и освиркванията и скандираният "Оставка!" постепенно нарастваше.

 

Към 20 ч. вечерта протестиращите бяха блокирали всички изходи на НС, през които депутатите и тримата министри, присъствали на заседанието за бюджета, могат да напуснат сградата. Някои от тях пробваха да излязат, но се прибраха.

 

Към 21 часа обсадата продължаваше, а вътре в сградата на парламента оставаха блокирани по-голямата част от депутатите, участвали в заседанието на комисиите, тримата министри - финансовият, икономическият и социалният, оператори с камери, журналисти и служители на НС.

 

За да не бъдат дразнени протестиращите, светлините в повечето зали на сградата бяха изгасени и тя потъна в тъмнина. Изключено бе и уличното осветление.

 

Масирано бе полицейското присъствие от вечерта и цялата нощ, като се включи жандармерия с пълно бойно снаряжение. Вътрешният министър в няколко включвание за медии твърдеше, че е издадена заповед да не се използва сила срещу протестиращите. Хората край парламента обаче твърдят, че такава все пак е използвана. Кой е прав ще установи разследване, което вече е започнало.

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 














Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6367 |24.07.2013 Михаил Миков: Днес няма да има заседание на парламента . 26| 4934 |23.07.2013 Вътрешният министър: Имаме достатъчно сили да гарантираме сигурността на хората в парламента . 59| 5501 |23.07.2013 Кръв по лицата на протестиращи пред парламента . 23| 4907 |23.07.2013 Има 109 блокирани депутати и министри в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads