Реклама / Ads
6| 5009 |13.03.2015 НОВИНИ

Блокират Дунав мост, позиви сочат виновните за "Дунарит"

.
Кръгът Кой се опитва да заграби и "Дунарит"
Работниците от оръжейния завод "Дунарит" в Русе излизат на бунт. Те ще затворят движението на кръговото кръстовище на Дунав мост на обяд днес. Работниците са гневни заради отнетия лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет.
 
Дружеството обжалва решението пред Административния съд в София, който вчера се произнесе за спиране изпълнението на решението на Междуведомствения съвет. То обаче може да се обжалва, затова и решението не спира акта по отнемане на лиценза засега.

Междувременно в Русе се появиха позиви, които сочат министъра на икономиката Божидар Лукарски, депутатът от ДПС Делян Пеевски и председателят в оставка на ДАНС Владимир Писанчев като виновни за отнемането на лиценза. Зад този акт прозирали опити заводът да се заграби от близки до Пеевски лица и фирми, съобщиха в редакцията на Фрог нюз синдикалисти. Те бяха категорични, че предприятието ще трябва да плаща огромна неустойка заради неизпълнена поръчка за САЩ и НАТО, блокирана от спирането на износа. Поръчката е още отпреди година, а КТБ е подпомогнала нейното изпълнение. Позиви имало в центъра на града, включително и пред общината. Те били разпространени от комитет за защита на "Дунарит", казаха още синдикалистите.

 

Вчера Административният съд София - град се произнесе за спиране изпълнението на решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, с което бе отнет тригодишният лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност със стоки със специално предназначение на "Дунарит".

 

Представители на "Дунарит" се срещнаха преди дни с министър Лукарски, но не останаха доволни от опитите му да замаже скандала и да прехвърли вината за отнемане на лиценза другаде. Според тях някой или е подвел министъра или той е зависим от определени кръгове, които целят разграбването на предприятието.

 

На свой ред депутатът Атанас Атанасов обяви, че РБ ще поиска на заседанието на Комисията за контрол върху спецслужбите да се изслуша временно изпълняващият длъжността председател на ДАНС Недялко Недялков за мистериозния доклад на агенцията за временно отнемане на лиценза на "Дунарит", защото заводът "застрашавал финансовата стабилност на страната". Народни представтели нарекоха формулировката пълно безумие. Въпеки това министър Лукарски се измъкнал чрез хитрост да не отговаря на въпросите за "Дунарит" по време на парламентарния контрол в петък с оправданието, че решението било взето от Междуведомствения съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4866 |12.03.2015 "Дунарит" окупира Дунав мост! . 0| 4861 |25.02.2015 Нефтеното петно по Дунав стигна българския бряг . 19| 4841 |25.02.2015 Гласуването на заема виси на косъм, протести блокират НС . 0| 4407 |18.02.2015 44-ма нелегални имигранти са задържани на „Дунав мост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads