Реклама / Ads
5| 5627 |04.10.2010 НОВИНИ

БЛС не иска Дянков, болници ще съдят държавата

.
Българският лекарски съюз (БЛС) не иска вицепремиера Симеон Дянков да се разпорежда с парите от здравни вноски. От БЛС предлага ресорът да бъде прехвърлен на другия вицепремиер Цветан Цветанов. Това заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов пред TV7.
 
.
Мотивът на лекарите е, че в недалечното минало здравеопазването е било към МВР като част от националната сигурност. Затова смятат за уместно предложението да се върне като ресорен вицепремиер Цветан Цветанов“, посочи Райчинов.

Оказа се, че стъпки в тази насока вече има. В сряда, часове след оставката на Анна-Мария Борисова, на среща при премиера Бойко Борисов са били представители на на синдикатите, БЛС и шефове на болници. На срещата са присъствали Цветан Цветанов, както и зам.-финансовият министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Владислав Горанов. Дянков обаче не е участвал в нея.

В същото време през почивните дни Цветанов коментира бъдещата здравна реформа. Той посочи, че правителството търси диалог с лекарското съсловие, за да се планират реални срокове за здравната реформа. Той прогнозира, че след четири-пет години страната ни може да има здравеопазване, което да отговаря на европейското. “Надявам се, че новият министър с конструктивна комуникация, която ще има и с опозиционните партии, и с партиите, които подкрепят сегашното правителство, и с Лекарския съюз, ще намери един политически консенсус за реализирането на една реформа“, каза Цветанов.

Ако искането на лекарите да се смени ресорния им вицепремиер, бъде прието, занапред Дянков ще остане отговорен само за парите, които държавата внася в НЗОК за здравните вноски на категориите, които осигурява. Лекарите настояват изразходването на парите от здравни вноски да се осъществява от обществен съвет.

Очаква се на извънреден Национален съвет на БЛС във вторник да бъде подписано споразумение с премиера Бойко Борисов. В споразумението ще бъде записано, че занапред финансовото министерство няма да контролира парите на здравната каса.

Ако тава се случи, е твърде вероятно националният лекарски протест, насрочен за 15 октомври, да не се състои.

По места обаче лекарското недоволство продължава. В понеделник здравни работници излязоха на протест пред административната сграда на болницата в Гоце Делчев. Те изразиха недоволството си от това, че от март не получават нормално възнагражденията си, а само части от тях и то с голямо закъснение.

В понеделник шефове на болници от цялата страна трябваше да внесат колективни искове срещу НЗОК за дължимите им суми заедно с лихвите. До края на деня се очаква да стане ясно колко шефове на болници са подали такива искове.

Междувременно стана ясно, че представителите на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК не са подкрепили бюджета за следващата година. От Конфедерация “Защита на здравето” обявиха, че са против приемането на излишък от 544. 3 млн. лева. Пациентите настояват част от тези пари да бъдат насочени за профилактика, лекарства за домашно лечение, дентална помощ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4985 |29.09.2010 А.-М. Борисова: Може и 30% да се доплаща в болниците . 15| 5064 |27.09.2010 ДСБ удря рамо на Дянков, не иска оставката му . 24| 4809 |14.09.2010 100 болници дават здравната каса на съд . 11| 5099 |01.09.2010 Болниците: В кома сме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads