Реклама / Ads
11| 4843 |15.12.2012 НОВИНИ

БЛС иска оставката на Дянков

.
Българският лекарски съюз - БЛС няма да подпише Националния рамков договор за следващата година. Това решиха делегатите на извънредния събор на БЛС, който се провежда в Пловдив, предаде БНР.
 

„За” подписването гласуваха 27 делегати, „против” гласуваха 224 и 15 бяха „въздържали се”, съобщиха от БЛС. Делегатите приеха и две декларации. Едната декларация е относно серия от действия на  финансовия министър Симеон Дянков. В нея се казва, че той многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години формират цифра около 2 млрд. лв.

Описани са отклонените средства по пера, като се акцентира и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към МЗ. през 2012 г. В средата на годината Конституционният съд даде "червен картон" на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лв. да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години” – се казва в текста.

„Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни „алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове” – завършва призивът на делегатите на Събора към министър-председателя Бойко Борисов.

Втората декларация е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава - премиерът на страната да предприеме необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4988 |13.12.2012 Опозицията иска Биг Брадър за изборите . 27| 7864 |12.12.2012 Алексей Петров иска на свобода, бил болнав . 70| 5931 |11.12.2012 Иска се освобождаване на Галя Гугушева като зам.-шеф на Апелативна специализирана прокуратура . 8| 6504 |11.12.2012 Каракачанов: В Скопие не искат ЕС, искат да си крадат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads