Реклама / Ads
0| 4241 |20.12.2014 НОВИНИ

БЛС решава дали да подпише Националния рамков договор за догодина

.
Цветан Райчинов
След вчерашното гласуване в зала на бюджета на НЗОК за следващата година, Българският лекарски съюз /БЛС/ е значително по-обнадежден за работата на системата през 2015-а година.
 

Това стана ясно на откриването на извънредния събор на организацията, на който медиците трябва да решат ще подпишат ли Националния рамков договор за догодина. Документът, който се договаря и подписва всяка година между Лекарския, Зъболекарския съюз и Здравната каса, регламентира при какви цени и обеми ще се плаща дейността в здравеопазването.

 

Здравният министър Петър Москов дойде на събора, заедно с двама от заместниците си - д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков. Екипът на Министерството на здравеопазването застава зад предложенията на БЛС, но настоятелно ви призовавам да дадете мандат на ръководството си да разпише Националния рамков договор за 2015-а година, каза министър Москов пред медиците. Вчера се даде възможност за първи път определена част от резерва да бъде изразходвана за доболнична помощ, т.е. за първични прегледи при личните лекари, за профилактика на деца, за профилактични прегледи на пациенти с повече от едно хронично заболяване. Това е за първи път. Досега целият резерв на Касата винаги е бил разпределян или за медикаменти, или за болнична помощ. Това е част от общата философия, в която и министерство, и мнозинство, и Лекарският съюз отива, а именно - да се прехвърлят все по-голямо количество дейности в доболничната помощ.

 

Това значително повишава шанса да разпишем договора, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов по БНР.

 

Парламентът прие исканията на БЛС. Предложението е наше, одобрено от Министерството, одобрено от надзора на Касата, мина и през парламента. Така една добра стъпка е направена. Днес съборът ще реши.

 

Ако делегатите откликнат на призива на министър Петър Москов да се съгласят с настоящия вид на Националния рамков договор 2015, очаква се договорът да бъде подписан в началото на следващата седмица.

Преди започването на извънредния събор Цветан Райчинов коментира:

 

Не можахме да постигнеме никакво съгласие с надзора за корекция на каквато и да е цена. За болнична помощ - никаква, тъй като те предвиждат дефицит около 120 милиона, доболничната помощ също предвиждат дефицит от около десетина милиона. Повече от малко вероятно е да има Рамков договор.

 

От Лекарския съюз искаха 12 милиона лева увеличение за личните лекари и специалистите, но от надзора на Касата им предложиха 5 милиона лева увеличение. Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев ще отиде на събора на лекарите, за да отправи същото предложение.

 

Няма как да се съгласим и да оставим хора, които няма да могат да им бъдат платени медицинските услуги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3933 |20.12.2014 Пострадалите при взрива в Мъглж се борят за живота си . 4| 3919 |17.12.2014 След скандали НС прие Закона за Сметната палата . 7| 4417 |16.12.2014 Сами решаваме къде да се осигуряваме . 0| 4072 |10.12.2014 ВСС отложи избора за шеф на ВКС заради пострадалия Панов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads