Реклама / Ads
2| 5299 |21.07.2016 НОВИНИ

БЛС: Ще играе ”юмручно право” заради пръстовия отпечатък

.
Пръстов отпечатък
Ако болницата откаже прием, със сигурност ще зачестят случаите на „юмручното право” и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения. Това предупредиха от Българския лекарски съюз в декларация, която е адресирана най-вече до министър Петър Москов и ръководството на здравното министерство.
 

Ето и пълният текст на позицията на браншовата организация, без редакторска намеса:

"Въвеждането на пръстов идентификатор бе една от причините, поради които Българският лекарски съюз не подписа Националния рамков договор за 2016 г. Още тогава предупредихме, че това ще създаде проблеми, които ще настроят пациентите срещу медиците и ще попречат на нормалната работа.

Днес отново заявяваме: Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък. Болниците не могат да отказват да лекуват – пациентът има право да получи медицинска помощ, където пожелае. Не приемаме, ако не се регистрира с пръстов отпечатък, НЗОК да отказва да плати лечението и разходите да останат за сметка на болничното заведение. Така се трупат дългове.

Още по-сериозни проблеми ще настъпят при въвеждането на идентификатора в доболничната помощ. Първите са финансови - всеки общопрактикуващ лекар или специалист ще трябва да закупи скъпия четец (за ДКЦ-тата ще са нужни по няколко), а след това да убеждава пациентите си, че задължително трябва да се чекират. Ако те не са съгласни, какъв избор имат медиците – да откажат преглед или да работят без заплащане? Всичко това ще създаде напрежение в сектора, което ще рефлектира върху работата на лекарите. Затова БЛС е категорично против повсеместното въвеждане на пръстовия идентификатор.

Отново твърдим, че "Електронната автентификация" или „процедурата по снемане на пръстов отпечатък при приемане на пациенти в лечебните заведения” е незаконосъобразна и ограничаваща правата на гражданите. Противоречието е налице както с разпоредбите на чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от Закона за българските лични документи, чл. 11, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, § 1, т. 22 от ДР на Закона за електронното управление, но и с принципни постановки от общностното право, съдържащи се в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 910/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА и ДИРЕКТИВА 2011/24/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 9 март 2011 година за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

Това ни становище е отстоявано пред всички органи и институции в Република България и, както добре си спомняте, бе един от аргументите за неподписване на НРД за медицинските дейности за текущия период", завършва декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10906 |29.06.2016 Официално: ЦСКА - София на Гриша Ганчев ще играе в ”А” група . 8| 4150 |17.06.2016 Илиана Раева: На живот и смърт беше да убедя ансамбъла да играе . 1| 4526 |09.06.2016 Бербо за слуховете, че ще играе в ЦСКА: Пишат глупости . 2| 4881 |08.06.2016 Стоичков покани Бербатов да играе в ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads