Реклама / Ads
11| 5283 |15.09.2014 НОВИНИ

БНБ до ЕPIC за КТБ: Само финансовото министерство може да отпусне държавна помощ

.
Изпълняващият длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, Нели Кордовска и главният юрист на Централната банка Нина Стоянова са пратили писмо до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC, съобщи пресцентърът на БНБ.
 
Българската народна банка приветства усилията на EPIC, представляващ основните акционери на КТБ, за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразява готовност да участва, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ, пише в писмото. С цел бързо започване на разговорите, необходимо е EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват, се посочва в писмото на БНБ.

В хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ, включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това, се казва в писмото.

Уточнява се, че увеличаването на капитал, респективно прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари. По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че „държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране“, изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.

В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5845 |15.09.2014 Само във Фрог: С 2000 души увеличавт щата на МВР заради битовата престъпност . 1| 5131 |15.09.2014 Самоков е най-четящият град в България . 5| 4833 |13.09.2014 Самозапалилият се мъж е в изкуствена кома . 11| 5201 |12.09.2014 Самозапалванията пак започнаха: Мъж от Ямбол горя, борят се за живота му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads