Реклама / Ads

3| 4118 |10.11.2011

БНБ лиши от глас фирми на Ковачки

.
"Българската народна банка" (БНБ) подкрепи Столична община в опита да й да си върне контрола върху "Общинска банка" и отне правото на глас на фирмите на скандалния бизнесмен Христо Ковачки.

 

Въпреки, че те притежават миноритарен дял във финансовата институция, имат блокираща квота върху решенията на общото събрание и така спират общината от правото й да участва в управлението на банката.

 

"Банков надзор" на БНД лиши тези акционери от право на глас за следващите шест месеца ден преди провеждането на поредното общо събрание на собствениците на "Общинска банка" на 11 ноември, на което ще се прави нов опит за промяна на устава на банката и решенията да се вземат с 2/3 от капитала, а не както е сега – с 3/4.

 

В подписаното от подуправителя на централния трезор и ръководител на "Банков надзор" Румен Симеонов решение се посочва, че към настоящия момент има редица обстоятелства, които на практика възпрепятстват Столичната община като основен акционер в "Общинска банка" да упражнява предоставяното й акционерно право.

 

Съгласно текстове от Закона за кредитните институции "Банков надзор" лишава от право на глас в "Общинска банка" акционерите ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД. Всички те са свързани с осъдения за данъчни измами Христо Ковачки. Ако акциите на тези дружества бъдат прехвърлени, ограниченията върху правото на глас ще се прилагат и спрямо новите им собственици.

 

От БНБ са съгласни в предложените от общината двама нови членове на Надзорния съвет на мястото на Никифор Вангелов и Димитър Колев - Петя Димитрова и Стефан Ненов.

 

Решението на "Банков надзор" може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

 

Столичната община притежава 67.51 процента от капитала на "Общинска банка", 18 други общини притежават общо 2.22 процента, а общински фирми и търговски дружества – 30.27 на сто, от които 27.5 процента се падат на фирмите на Ковачки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. От фирми за гъши дроб до петролни босове спонсорирали МВР 9| 5234 |06.10.2011 . Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи 10| 5316 |16.09.2011 . Тр. Трайков: Фирмите са допуснали безумие; ще има санкции 25| 4368 |13.09.2011 . Погват фирми, организирали алкохолен туризъм 3| 4237 |16.08.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ