Реклама / Ads
1| 6257 |11.04.2009 НОВИНИ

БНБ навърши 130 години. Отваря врати за обществото

.
Българска народна банка
По случай празника от 8.30 до 17.00 часа гостите ще могат да разгледат залата на Управителния съвет и кабинета на управителя на БНБ Иван Искров, да се снимат на сувенирна банкнота със своя лик и собственоръчно да си отсекат сувенирна монета.
 

Тази година се навършват 130 години от основаването на Българската народна банка. Тя е създадена на 25 януари 1879 г. с указ на княз Дондуков-Корсаков.

На 4 април 1879 е назначен първият управител на БНБ Лудвиг Карбоньор. На 6 юни 1879 е извършена първата транзакция, с което Българската народна банка слага началото на своята дейност.

В последната година, на фона на световна финансова и икономическа криза България продължава да стои стабилно благодарение на стабилната си финансова система, в основата на която стои консервативната политика и строгите банкови регулации на Българската народна банка.

По случай своята 130-а годишнина и в съответствие с провежданата политика на прозрачност и отвореност, БНБ организира редица прояви, целящи да припомнят на българското общество основните функции и задачи на централната банка, както и важни исторически моменти от нейната история.

Една от тези инициативи са Дните на отворени врати, които ще се проведат днес и утре.

През тези два дни БНБ за пръв път в своята история ще осигури свободен достъп за граждани до централната сграда на институцията - това ще бъде във времето от 8.30 до 17.00 часа.

Посетителите ще имат възможност да разгледат залата на Управителния съвет, в която са вземани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, както и да влязат в кабинета на управителя на БНБ.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на банката.

Гостите ще имат възможност собственоръчно да отсекат сувенирна монета, която да остане като спомен от посещението им, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Приготвени са и специални презентационни щандове, информиращи за дейността на Националния кредитен регистър, Националния център за анализ на банкноти и монети и икономическите анализи и прогнози на експертите от БНБ. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 4844 |23.01.2009 Парламентът задейства процедури за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" . 2| 5233 |27.08.2008 Прокуратурата иска отваряне на банковите сметки на ЦСКА . 2| 4636 |03.07.2008 Летището все още затворено, очакват потвърждение за отваряне от МО . 15| 10057 |15.06.2008 Предотвратиха експлозия в торовия завод "Агрополихим" в Девня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads