Реклама / Ads
4| 4544 |13.11.2014 НОВИНИ

БНБ плаши БСП с ЕК и ЕЦБ заради бюджетния им законопроект

.
Ръководството на БНБ е уведомило председателя на Народното събрание, че смята да сезира Европейската комисия и Европейската централна банка заради внесения законопроект за бюджетния дефицит от страна на парламентарната група на БСП.
 

Търговските банки и Българската народна банка (БНБ) да попълнят липсващите 1.5-1.6 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за разплащане с депозантите в КТБ, предвиждат промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Те предвиждат при недостиг на средства във фонда той да увеличи четири пъти годишната вноска на търговските банки и да я събере авансово. А при допълнителен недостиг се включва и БНБ с кредит към фонда.

 

В писмото на БНБ се посочва, че законопроектът няма да постигне изпълнение на основния посочен от вносителите мотив – по-добро „регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда. Напротив, приемането на законопроекта ще предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на Европейската комисия (EK) и Европейската централна банка (EЦБ), както и рискове за финансовата стабилност на страната.

Законопроектът освен това няма да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив – „елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% годишно." Причината за това е, че евентуалното предоставяне на финансов ресурс или държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от страна на Правителството ще представлява финансова трансакция, а не разход, и съответно се записва в частта за финансирането на бюджета, без да увеличава размера на дефицита. Подобна операция не се отразява на бюджетното салдо, изчислено както по националната, така и по европейската (ESA 2010) методология.

 

В писмото на управителя на БНБ се подчертава също така, че законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 01.07.1997 г. до днес принципи на валутния борд. Паричните функции и операции, които централната банка може да извършва, както и редът и начинът за инвестирането, управление и отчитането на резервите, са изчерпателно разписани в Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) и те представляват гаранция за стабилността на националната валута и фиксирания валутен курс. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5125 |13.11.2014 Служител на затвора в Ловеч е задържан заради подкуп от 300 лева . 0| 5070 |13.11.2014 Танева уволни зам.-шефа на БАБХ заради синия език . 0| 4402 |10.11.2014 Мъж се удави заради съкровище в подземна пещера . 4| 5197 |08.11.2014 Дело срещу червен депутат е спряно заради имунитета му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads