Реклама / Ads
4| 4122 |02.03.2016 НОВИНИ

БНБ: Ще се забави икономическия растеж на страната

.
Ръстът на брутния вътрешен продукт на България се очаква да се забави до 2,1% през 2016 година спрямо негово увеличение с близо 3 на сто през миналата година, показват прогнози на Българската народна банка, заложени в представения от банката доклад "Икономически преглед".
 

Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база, се посочва в анализа на БНБ.

 

В същото време прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция.

 

През 2017-а година този негативен ефект вероятно ще изчезне, като се очаква увеличаване на общите инвестиции поради продължаване на растежа както на частните, така и на държавните инвестиции и според БНБ брутният вътрешен продукт ще нарасне през следващата година с 2,8 процентни пункта.

 

Централната банка очаква, че през тази и през следващата година положителният принос на нетния износ към растежа на БВП ще се свие постепенно в сравнение с неговото относително високо ниво през 2015 година.

 

Очаква се реалният ръст на експорта през 2016 година да се забави в сравнение с предходната година, преди да започне отново да се ускорява в съответствие с прогнозираното подобрение на динамиката на външното търсене на български стоки и услуги, се посочва в доклада на БНБ.

 

Вносът на стоки и услуги също се очаква да се забави през настоящата година, след което да възстанови нивото си на реален растеж през 2017 година заедно с постепенно ускоряване на вътрешното търсене, прогнозира Централната банка.

 

БНБ оценява като балансирани рисковете пред нейната прогноза за икономическата активност в България през тази и през следващата година.

 

Поради отворения характер на българската икономика и значителния внос на основни суровини и горива, динамиката на цените им на международните пазари оказва съществено влияние върху вътрешните цени. Очакваме през 2016 година при стабилизиране на международните цени на основните суровини да се преустанови дефлационната тенденция при потребителските цени у нас, а през следващата година, при реализиране на допускането за увеличаване на международните цени, инфлацията да започне бавно да се повишава, сочи докладът на БНБ, добавяйки, че съществуват рискове от реализиране на по-ниска от прогнозната инфлация, в случай че динамиката на международните цени е по-ниска от очакванията ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5180 |04.02.2016 1,5% икономически растеж прогнозира за страната ни ЕК . 2| 4209 |06.01.2016 Горанов ще коментира растежа през март . 13| 5474 |04.12.2015 Стефан Тафров: Сваленият руски самолет забави битката срещу Даеш . 89| 5574 |01.12.2015 Гечев: Има само локуми за реформи, дългова спирала и мижав растеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads