Реклама / Ads
15| 5376 |16.06.2010 НОВИНИ

БНТ с 15 млн. дългове, Цонев бил спестовник

.
Журналисти спретнаха зрелище в БТА докато вадеха кирливите ризи на държавната БНТ. Шефката Уляна Пръмова беше накарана почти насила да каже колко струва неделния блок на Димитър Цонев. Д. Цонев пред Frognews.bg: Нападат най-евтиното и в същото време най-гледаното предаване "В неделя с..."
 

Публичен дебат за състоянието на БНТ, дни преди избора на нов генерален директор на телевизията, се състоя днес в прес-клуба на БТА.
"Служители, бивши директори, настоящи кандидати за шефове на медията, както и Уляна Пръмова се събраха, за да обсъдят проблемите на държавната телевизия. Трудностите започват от все по-малкия бюджет, “рошавата” програмна схема и ниския рейтинг. Това обаче не предизвика никаква дискусия сред присъстващите, явно защото си го знаят, затова пък темата за източването на БНТ и милионите й дългове се оказа доста по-интересна.

“Бостанът е обран здраво - нека някой обясни как и за какво е изразходван бюджетът на телевизията”, попита Иван Такев, който е бивш член на Управителния съвет и тв водещ на бившето предаване "Отзвук". Според него голяма част от дълговете си медията е натрупала заради източването от предавания като “В неделя с…”, както и други големи продукции. Водещият на неделния блок Димитър Цонев обаче не беше на дискусията и не взе отношение, а Пръмова точно в този момент напусна залата, което вбеси Сашо Диков. Шефът на "Канал 3" отново изригна и се развика: “Ама моля, ви, нека някой от подчинените й да излезе и да я извика, тя трябва да отговори на въпроса за далаверите в БНТ”, провикна се телевизионерът.

Водещият на дискусията – председателят на СЕМ Георги Лозанов, върна добрия тон, като обясни, че това не е пресконференция, на която се задават въпроси или се търси на някого за нещо сметка. Диков обаче не се стърпя и извика Пръмова, която седеше във фоайето на БТА. Директорката седна и заговори с цифри: “Едно издание на предаването на Димитър Цонев “В неделя с …” струва 20 000 лева, един футболен мач от световните квалификации - 220 000 лева, а излъчването на нов филм от час и 40 минути струва около 12 000 лева”. Статистиката имаше за цел да подчертае, че неделното шоу на Цонев е най-малкото перо в бюджета на БНТ- теза, в която обаче служителите на медията не са убедени. Малко по-късно водещият на спорното в дискусията предаване "В неделя с..." сподели пред Frognews.bg, че е учуден от атаките на колегите срещу най-евтината за високия си рейтинг продукция. "Това е най-рентабилното предаване в БНТ, излиза евтино, а в същото време има най-високия рейтинг. Нямам обяснение защо толкова яростно нападат шоуто. Не се учудвам - постоянните атаки не са само срещу мен. За пример ви давам постоянното плюене по Иван и Андрей, Слави и т.н.", каза още мустакатият водещ. Синът на Коста Цонев беше откровен, че стиска палци Вяра Анкова да спечели шефското място в БНТ, тъй като имала добри ръководни качества и свежа концепция за развитието на държавната телевизия.

Бившият генерален директор Кирил Гоцев, който управлява БНТ в периода 2001 – 2004 пък изказа опасението си, че до приемането на новия медиен закон националната телевизия може и да не съществува. “Финансовото й състояние е изключително тежко. В момента дълговете възлизат на 15 млн.лева, а до есента ще са поне 20. Хората, работещи на “Сан Стефано”, са като заложници на тази медия”, алармира той и предложи да се сформира спешно временен управленчески орган, който да даде обективна оценка за състоянието на медията.

“Да не позволим лодката да потъне”, призова Гоцев и пожела успех на Вяра Анкова, която е сочена като фаворит за поста.

Темата за предстоящия конкурс за генерален директор продължи и Иван Такев. На няколко пъти той заяви, че има усещането, че “този мач вече е свирен”. “Не завиждам обаче на онзи, който ще наследи поста”, засмя се той и помоли СЕМ, ако може поне този път мачът да не бъде договорен. “Е, то така се говореше и за БНР-всеки има право да критикува. Нашата работа е да разсеем тези съмнения”, контрира Георги Лозанов, а Пръмова допълни, че изборът на нов директор в никакъв случай не е предрешен.

Диалогът беше продължен от продуцента и издател Мартин Захариев. “Не работя с БНТ, защото няма как да правиш бизнес с нерасов кон”, заяви той и допълни, че въпреки всичко не му е безразлично какво ще се случи с националната телевизия. “Защо bTV е на печалба, а БНТ затъва?", попита той и сам си отговори: “Ами защото държавната медия изгуби на полето на шоуто и забавлението. Истината за рейтинга на БНТ е в ексклузивността на няколко спортни събития, които само тя излъчва и то доста постно и скучно”, продължи Захариев, но се присъедини към останалите в желанието им да съживят държавната телевизия.

На дискусията се чу и гласът на хилядите служители в БНТ, които изразиха становище чрез председателя на Съвета на пълномощниците в лицето на Венка Ризова. Тя прочете декларация, от която стана ясно, че вината за кризата в БНТ се хвърля върху Уляна Пръмова, Управителния съвет и финансовия директор на медията Димитър Чапанов. Работещите на “Сан Стефано” искат да се сформира кризисен щаб за спасяването на БНТ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4895 |09.06.2010 Й. Цонев: Оставиха страната без барбекю, на пости . 7| 4704 |08.06.2010 Апелативният съд също освободи Николай Цонев . 13| 6246 |08.06.2010 Ген. Симеонов бил под чепика на Николай Цонев, подписвал документи под натиск . 8| 5419 |02.06.2010 Пуснаха Н. Цонев и П. Сантиров срещу парична гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads