Реклама / Ads
3| 5035 |17.12.2013 НОВИНИ

Бобева: Разпределихме парите на държавата в различни банки

.
Даниела Бобева Източник: Булфото
Няма банка, която да държи повече от 22,67 % от парите на държавните дружества и предприятия. Към 31 март нетната експозиция в една-единствена банка е била 47,05%, а сега е 22,67%.
 

Вицепремиерът Даниела Бобева направи отчет на своята дейност на пресконференция. Диверсификацията на средствата на държавните предприятия е факт, съобщи Бобева, цитирана от БГНЕС.

"Целта е постигната, имаме разпределение на средствата на търговските дружества в широк спектър от български банки", обясни Бобева. "Възникнаха сериозни проблеми при изпълнението на целта, проблемите са свързани с това, че повечето търговски дружества са имали дългосрочни договори от над 6 месеца и развалянето на договорите е създало затруднения. Има и различия при тълкуването на прилагането на правилата, в някои случаи някои дружества са прилагали Закона за обществените поръчки паралелно. Въпреки тази нестандартна процедура, засегнатите банки останаха стабилни", добави тя.

234 държавни дружества и предприятия трябваше до 8 декември да предоставят информация дали са успели да изпълнят изискването да държат максимум 25% от парите си в една банка, припомни вицепремиерът. И уточни, че ще отнеме поне месец и половина всички дружества и предприятия да предоставят информация след изтичането на крайния срок.

Ние през септември питахме дружествата докъде са стигнали с изпълнението на постановлението на Министерски съвет от края на май. Към септември повече от 60% от дружества бяха предприели мерки, но не бяха приключили процеса, продължи коментара си Бобева. Над 76% от дружествата и предприятията са приели или са в процес на приключване на вътрешни правила в съответствие с приетите през май от Министерски съвет правила, показват данните към 30 ноември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5264 |12.12.2013 Цветелин Кънчев: Гаф с броя на циганите намалява европарите за тях . 16| 6066 |04.12.2013 Татяна Дончева критикува, че парите за пленарна зала се дават на пенсионерите . 55| 5587 |04.12.2013 Официално: Спряха ни парите по ОП „Околна среда” . 7| 5852 |26.11.2013 Бобева: Задълженията на държавните предприятия са над 9 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads