Реклама / Ads
8| 5753 |09.10.2013 НОВИНИ

Бобева скочи срещу БСП, ГЕРБ и големите фирми

.
Вицепремиерът Даниела Бобева скочи на депутатите от ГЕРБ и БСП заради новите текстове в Закона за обществените поръчки (ЗОП). И ги обвини, че защитават големите фирми, вместо да бранят малкия и среден бизнес.
 

Това стана след дебатите по първо четене на промените. И най-вече заради знаците дори от червените народни представители, че част от текстовете, предложени от правителството и лично от Бобева, ще бъдат бойкотирани. "Видя се ясно, че депутатите в зала защитават корпоративни интереси, интересите на големите, и то в така дискредитирания вече механизъм на обществените поръчки", отсече вицепремиерът в кулоарите след края на вчерашния пленарен ден. "Това е резил! Казвам, резил!", натърти Бобева, съобщава "Стандарт".

По-рано през деня стана ясно, че и червени избраници имат претенции към закона. "Ще гласувам против, промените ще създадат проблеми на фирмите, вместо да улеснят процедурата", предупреди в разговор Бобева соцдепутатът Страхил Ангелов. А негови съпартийци допълниха, че през април следващата година трябва да се пише друг ЗОП заради новите европейски директиви.

От ГЕРБ използваха противоречията между управляващите и Лиляна Павлова и Емил Радев заявиха, че законът е с добри мотиви, но зле написан и не трябва да се приема на първо четене. Това наложи зам.-председателката на парламента Мая Манолова да защити предложенията на Бобева и да заяви, че предложеният законопроект не е съвършен. Но между първо и второ четене ще се правят корекции. Докато вървяха дебатите в зала, обаче от ГЕРБ засякоха, че колегите им от "Атака" ги няма, а редиците на БСП и ДПС са оредели.
Законът трябваше да се гласува на първо четене малко преди края на заседанието. И ГЕРБерите получиха sms-и всички да влязат в зала и да гласуват против. В този момент обаче председателят на заседанието Христо Бисеров (ДПС) светкавично прецени хода на ГЕРБерите и временния превес на гласовете им над БСП и ДПС. И в 13,56 часа заяви, че дебатите по закона ще продължат и в четвъртък като 2-ра точка от дневния ред. "Ей, Бисеров ни усети", махнаха с ръка избраниците от опозицията. И не изчакаха финала на изказването на Бобева от трибуната.

От него стана ясно, че вероятно ще се стигне до отпадането на текстовете, с които правителството искаше да задължи възложителите на големи обществени поръчки да запазват 30 процента от тях за по-малките. "Това е мярка, която щеше да насърчи повече малки и средни предприятия да участват в обществените поръчки", коментира на излизане от парламента Бобева. "Залата е против това, законодателят е народното събрание в тази държава, ако някой не е разбрал, законодателят е против", отсече вицепремиерът. Но предупреди, че ще обсъди с премиера Пламен Орешарски и останалите министри предложението, тъй като тя не може да оттегли текст, който е приет от Министерски съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6214 |09.10.2013 Бобева оглавява Черноморската банка за развитие . 28| 5000 |09.10.2013 Станишев: Трима от съдиите, гласували за Пеевски, са от квотата на ГЕРБ . 58| 5070 |09.10.2013 Вицепремиер обвини ГЕРБ в некомпетентност за европроектите . 47| 7217 |09.10.2013 Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads