Реклама / Ads
2| 6086 |16.01.2020 НОВИНИ

”БОЕЦ”: Манипулацията на данните за постиженията на Гешев е шантаж

.
Аднжела Адамова и адвокат Камен Добрев
Манипулирани са данните от атестационната комисия на ВСС относно професионалните качества на Иван Гешев. Десет пъти са завишени цифрите за внесените от него обвинителни актове и осъдени. Пред ВСС докладват за 220 акта и 233 осъдени, а реално, за осем години, той е внесъл 20 акта в съда и са осъдени 27 лица. Това е шантаж.
 

Това обявиха в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком представители на гражданско сдружение „БОЕЦ“.

 

По думите на адвокат Камен Добрев сдружението е пискало по закона за достъп до обществена информация справка за периода 2009-2016 г. След решение на съда данните са предоставени. Посочените цифри в информацията, публикувана на страницата на  ВСС се твърди, че са за периода 2006 -2016 г.

 

Софийска градска прокуратура ни даде съвсем други данни, които освен че могат да променят обществената нагласа, уличават в манипулиране на данни магистрати, бе категоричен Добрев.

 

На първо място, за 7 години Иван Гешев е наблюдавал 490 преписки. Той е внесъл едва 20 от тях. За останалите няма информация какво се е случило. Това са досъдебни производства. Броят на прекратените е също много голям. Предоставената информация показва, че за 7 години са осъдени едва 27 лица, а това са 2-3 лица на година.

 

 Атестационната комисия към ВСС пише за 233 лица. Остава да се разбере как се получава тази цифра във ВСС. Едва ли е възможно това да се е случило в двете години разлика, в двете справки.

 

Членовете на ВСС са били подведени и са взели решението си на база на тези данни, обяви адвокат Добрев. Съдът задължи прокуратура да предостави тези данни на „БОЕЦ“, първоначално получихме отказ.

 

Лидерът на сдружението Георги Георгиев заяви, че сега СГП трябва да предостави данните за Гешев, за времето, в което той е бил там. ВСС казва 233 обвинителни актове – СГП – 20, повтори Георгиев и подчерта, че 10 пъти са завишени данните. „Този човек е абсолютен позор за професията, а беше представен като супер прокурор. Гешев присъства лично и потвърждава тези данни, има видео от заседанието на комисията по атестация. Ще сезираме всички институции и в България, и в Брюксел. На 23 януари излизаме пред ВСС.“, обяви Георгиев.

 

Анджела Адамова представи и получени данни по ЗДОИ по още една гореща тема – НСО.

„Ние не сме луди революционери, които са тръгнали да сваляме властта, защото ни е интересно.

 

Става въпрос за 44 милиона лева. Зададохме 11 въпроса за НСО, по повод изказването на Мустафа Карадайъ. Получихме само 4 отговора от НСО и бригаден генерал Красимир Станчев. В двата листа с отговора липсва името на г-н Пеевски, защото той е такъв, че може да се скрие.“, коментира тя.

 

„В НСО не се води регистър на охраняваните лица, още повече за 10 години назад.“, се казва в отговора, цитира Адамова.   

 

„Отговаря се че става въпрос за хиляди лица, също така.  Тази служба се отчита  пред Народното събрани, пред една комисия в него, а Сметната палата следва да следи как се отчита тази служба. Как така нямат данни и не се води списък?“, попита още тя.

 

Адамова припомни  2013 година, когато течаха протестите, а Бойко Борисов обяви, че ще го убива Доган. В тази връзка е имало въпрос  колко посегателства са регистрирани от НСО. Те  отговарят, че единственият случай е на 19 януари 2013 г. и е свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Други случаи на заплахи не са регистрирани.

„Ако Борисов лъже за заплахата срещу него или е бил подведен от службите, но дори и да е така защо г- н Доган не е разследван никога от службите?“, се чудят още от „БОЕЦ“.

 

„Всички са длъжни да съдействат на НСО, докато на частни охранителни служби никой не е задължен“, заяви адвокат Добрев по повод законодателното предложението на Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Йордан Цонев да има тарифа за охрана на определени лица от НСО.

 

„Ще съдим СДВР, защото протестите в подкрепа на Иван Гешев са организирани от търговски дружество. Заявлението в столична община е подадено от търговското дружество „ПИК“ ЕООД, което е в нарушение на закона. Всеки може да съди СДВР и Столична община, че е бил ограничен в свободното си предвижване и правото си на мирен протест.“, обяви още Добрев.

 

На страницана на ГД "БОЦ" са публикувани документите и коментарът на сдружението за разкритията, до които са достигнали официално.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7670 |15.01.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Спецпрокуратурата погва тв ”Евроком” по сигнал на Бареков . 2| 5425 |29.07.2019 НАП: Изтекли са данните на всички, които са подавали данъчна декларация . 2| 4219 |26.07.2019 Половин милион българи са проверили дали са изтекли данните им от НАП . 7| 6101 |18.07.2019 Бивш служител на ГДБОП пред Фрог: Данните от НАП отдавна са изтъргувани на други държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads