Реклама / Ads
23| 5053 |20.11.2011 НОВИНИ

Богатството на българина - 8000 евро на човек

.
Категоричните наблюдения сочат, че спестяванията в криза нарастват.
 

На всеки българин се падат по 8000 евро - на толкова се изчислява богатството на народа към момента. Това сочи анализ на Асенка Христова от “Индъстри уоч”, представен на семинар за финансовата стабилност в условията на криза, пише в. 24 часа. За тази година имането на българите е 138 млрд. лв., основната част са жилищата - 97 млрд., останалите 41 млрд. са финансово богатство. Около 29 млрд. лв. са спестяванията. Любопитна е констатацията, че сме по-богати от руснаците. В таблицата на Европа след нас остават още Македония, Сърбия, Албания, Беларус и Босна. Между страните в ЕС сме най-бедни. Заради поскъпването на националната им валута най-богати са швейцарците.

В измерването на богатството на българина се включват депозитите и парите в брой, вложенията в пенсионни и взаимни фондове, инвестициите в застрахователни продукти и акции, както и жилищното имущество. Изчисленията са на базата на данни от БНБ, КФН, БФБ и НСИ за тази година. Категоричните наблюдения сочат, че спестяванията в криза нарастват. Ставало дума за феномена на предпазното спестяване - той е налице при несигурност на домакинствата за заетостта и доходите, т.е. трупаме "бели пари за черни дни", в случай че останем без работа. Други стимули за спестовността са високите лихви по депозитите, свитото потребление и отлагане покупката на дълготрайни стоки като мебели, техника или жилище.

По тези причини очакванията са депозитите да растат. Тази година увеличението е с 10%, а догодина прогнозата е за ръст от 8 на сто, каза подуправителят на БНБ Калин Христов. Основно държим парите си във влогове - 69%, и в брой - 17%, около 9-10% са в пенсионните фондове. Българинът предпочита по-ниско рисковите начини за събиране на пари, за разлика от европееца, който има едва 36% пари в депозити и кеш. Доходът от лихви годишно е около 1,2 млрд. лв. Предпочитаните валути са левове и евро. Увеличава се срокът на депозитите заради по-високата лихва и съответно намаляват влоговете с малки суми до 1000 лв.

Краткосрочна рецесия, спад на външното търсене и износа на България, свиване на кредитирането за няколко месеца. Това е прогнозата на Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч", за икономиката според т.нар базов сценарий за ЕС, направен на базата на сегашната икономическа политика и мерки срещу кризата в Гърция и Италия. След това той очаква ръст с повишаване на експорта и преки инвестиции. Лошият сценарий ще се развие, ако Гърция обяви фалит и мораториум върху дълга си. От това последиците за България ще са рязко увеличаване на безработицата, поскъпване на суровините и енергията. Дори и най-лошите сценарии да се сбъднат, финансовата ни система е защитена, категорични са всички анализатори. Според тях при опасността от втора криза ние трудно ще видим т.нар. второ дъно, защото "не е имало отблъсване от него", за да има растеж и положителна дългосрочна перспектива. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5695 |21.09.2011 Сакскобургготски: Политици, не подценявайте българина! . 0| 4825 |04.07.2011 Пуснаха българина, задържан в Амстердам . 7| 5100 |01.10.2010 3.8% ръст на ВБП няма да напълни джоба на българина . 9| 5429 |03.06.2010 Кризата погълна милиони от богатството на Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads