Реклама / Ads
0| 4584 |05.02.2016 НОВИНИ

Бойчев: Кога Москов казва истината и кога - не?

.
Жельо Бойчев
„Вашето управленски грешки и пропуски поставиха на риск здравето на българските деца. Това е основната причина да поискаме днешния дебат и да предложим проект за решение”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, който представи и предложението за решение: „Възлага се на министъра на здравеопазването два пъти годишно - през месец януари и месец юли – да представя подробен доклад за осигуряването на необходимите ваксини по изпълнение на Имунизационния календар на страната пред Комисията по здравеопазване на Народното събрание”.
 

Бойчев уличи здравния министър в лъжа. „Миналия петък казахте, че разликата между цената на петкомпонентната и шесткомпнентната ваксина е била 54 лв. Според справка от вашето министерство се вижда, че за петвалентната ваксина „Пентаксим” е договорена цена от 39 лв, а шествалентната – 56 лв. Разликата е 17 лв.”, аргументира се Бойчев.

 

Той продължи, че след като Москов поема министерството, на  29 декември се обявява процедура за доставка на ваксини за 4 години за 5- и 6-валентни ваксини. „За част от позициите не се явяват участници, така процедурата е финализирана в началото на март 2015 г. Следващата процедура или пряко договаряне на ваксини е открито на 23.10.2015 г. – това е седем месеца по-късно. Въпросът е какво сте правили за тези 7 месеца за обезпечаване на нужните ваксини?”, попита депутатът.

 

Според него, отговорът става ясен от правителственото споразумение, което скандализира българската общественост за доставка на турски ваксини. По думите му, в първото споразумение е предвидено правителството на Република Турция да дари на правителството на Република България 100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца с търговско наименование „Пентаксим” и 100 000 броя дози ваксини срещу хепатит Б педиатрична с търговско наименование Еувакс Б. „След разразилия се скандал Вие непрекъснато твърдите, че ваксината ЕУВАКС Б не е предназначена за изпълнението на Имунизационния календар на Република България“. Следва логичният въпрос – кога казвате истината? В доклада си пред Министерски съвет или в отговора на поставените тук въпроси и всичките Ви твърдения пред медиите?”, попита още Бойчев.  Той бе категоричен, че Еувакс Б не е разрешен за употреба в страната, съдържа тиомерсал в еднодозова опаковка, което е в противоречие с нормативните изисквания на страната ни и не е включен в иминузационния календар. „Ваксината не е внесена по реда на закона. Изпълнителната агенция по лекарствата не е разрешавала или съгласувала прилагането й. Еувакс Б не следва да се прилага по имунизационния календар или да бъде пускана на българския пазар”, подчерта още депутатът.

 

Според него, е необяснимо защо поръчваме тази ваксина, след като министърът твърди, че през 2015 г. Министерството на здравеопазването е провело обществена поръчка за сключване на рамково споразумение в срок от 48 месеца, сключени са договори и се изпълнили доставки за необходимите количества за 2015 г. за основни ваксини в ранна детска възраст, сред които и тази срещу Хепатит Б.

Жельо Бойчев заяви, че до този момент министър Москов не е дал отговор на въпроса съгласувало ли е МЗ с ИАЛ вноса на съответните ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс“ със съответните количества, как и кога е станало това.

 

„От писмото на изпълнителния директор на ИАЛ до прокуратурата става ясно, че няма писмено искане от МЗ до ИАЛ за съгласуване на вноса. В ИАЛ не е постъпвало уверение или сигнал от митническите органи, не са предоставени данни и официална информация за обхвата на цитираното междуправителствено споразумение”, каза още депутатът от левицата. Той попита още министъра има ли ваксината „Пентаксим”, произведена от въпросния турски производител, разрешение за употреба, издадено по надлежния ред от ИАЛ и призова министърът да покаже този документ. „Въпросният производител няма европейско GMP и като такъв неговите продукти не могат да се продават и използват на територията на ЕС, включително България. Това е и причината този производител да няма нито един регистриран продукт на територията но ЕС и у нас”, категоричен бе социалистът.

 

Жельо Бойчев заяви, че въпреки този огромен скандал и започналата проверка на прокуратурата е одобрен проект за ново споразумение между България и Турция, в което се предвижда ние да дарим още 1 милион дози БЦЖ, а Турция ни дарява нови 40 000 дози петкомпонентна комбинирана ваксина, вероятно пак Пентаксим от завода Мефар. Той призова министър Москов да каже какво е наложило шест месеца след първото споразумение да се подписва ново  с Турция. Депутатът се позова на отговор на министъра от миналата седмица, в който той твърди, че за 2016 г. МЗ има сключени рамкови споразумения за част от видовете количества ваксини, залегнали в имунизационната програма на страната, а за останалите е планирано провеждане на открита обществена поръчка, която ще бъде официално качена на сайта на министерството в понеделник. „Последната процедура на МЗ е открита на 25.01.2016 за доставка на 20 000 дози четиривалентна ваксина. Забележете, за нуждите на имунизационния календар за 2015 г. Пак според Вашите твърдения имаме необходимите ваксини до месец април”, каза още Бойчев.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5702 |05.02.2016 Д-р Райнов: Д-р Москов, нарушавате сигурността на ЕС . 13| 4214 |05.02.2016 Кърджалиев: Говорите лъжи за ваксините, д-р Москов! . 41| 7836 |05.02.2016 Енчев към Москов: Признайте, че ваксините са закарани във фирма в Одрин! . 14| 4194 |05.02.2016 Москов на амбразурата в НС за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads