Реклама / Ads
0| 4518 |22.03.2016 НОВИНИ

Бойчев за парното: Правителството и КЕВР са в дълг към потребителите

.
Жельо Бойчев
Ситуацията със стотиците млн. лв. дълг на „Топлофикация“-София не може да продължава.
 

Правителството и КЕВР са в дълг към потребителите, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в сутрешния блок на БНТ по темата за цената на топлинната енергия. Той подчерта, че основната роля на регулатора е да бъде балансът между потребителя и интересите на енергийните дружества. „Очаквам да видя по-активна работа на КЕВР, която да принуди, например, софийската топлофикация да работи много по-ефективно“, каза още той. Бойчев обясни, че през последното тримесечие на миналата година цената на природния газ намалява с 14.23%.

 

КЕВР е предвиждал намаляване на топлинната енергия със 7.2%, но крайното решение е било за намаление с 4.2% под предлог, че е необходим буфер от 5%, за да не се налага увеличение, ако цената на природния газ тръгне нагоре през зимния период. „Цената обаче продължава да спада и няма как потребителят да остане доволен от това, което вижда в момента. Усещането е, че хората са ощетени и имам редица въпроси към регулатора. Не виждам да се предвижда и обществено обсъждане по темата“, коментира народният представител. Според него от 1 април ножицата ще се отвори още повече. „Искам да видя аргументите им – защо цената на парното в София трябва да бъде намалена само с 3% при толкова драстично падане на цената на природния газ и очевидната тенденция да продължава да поевтинява“, категоричен е депутатът от левицата.

 

Бойчев е на мнение, че от началото на управлението на това правителство, в газовия сектор нищо не се прави. „Има няколко наредби и директиви, които трябва да се приложат, за да се направи конкурентен пазар. Дори Комисията за защита на конкуренцията има проверка и глоба за над 23 млн. лв на "Булгаргаз" за господстващо положение в сектора“, припомни той.

 

Народният представител е категоричен, че ситуацията с огромните дългове на „Топлофикация“-София, в размер на няколкостотин милиона лева, не може да продължава. „Това седи като тежест върху цялата енергийна система на България“, каза той. Според него и ролята на собственика – Столична община, трябва да бъде по-активна. „Има много резерви и към дейността на топлофикационните дружества. Омбудсманът Мая Манолова успя да засегне няколко проблема, като таксите за юридическите услуги, прехвърляни върху хората. Тези въпроси рушат доверието“, допълни Бойчев. Той посочи, че хората трябва да разбират как се сформира сметката им и по какъв начин се разпределя тя в етажната собственост. „Ако нямаме и ефективно управление на дружеството, не можем да очакваме цената на топлинната енергия да бъде ниска. Усилията трябва да бъдат насочени натам“, уточни той.

 

По повод темата за изграждане на интерконектори, Жельо Бойчев посочи, че те са доникъде - и със Сърбия, и с Гърция и Румъния. „Не казвам, че не трябва да ги има, но може ли някой икономически да ми обоснове цена от 220 млн. за интерконектор с Гърция. Няма нищо изградено до момента“, заключи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4451 |18.03.2016 Михаил Миков: Нестабилността в правителството обхваща цялата страна . 3| 4401 |02.03.2016 Правителството предлага промени в Закона за съдебната власт . 27| 12115 |27.02.2016 Гечев: Още днес правителството да каже, кой държи данъчните складове . 0| 4991 |24.02.2016 Вижте какво реши правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads