Реклама / Ads
28| 6479 |31.07.2013 НОВИНИ

Бойко Борисов и Йордан Цонев се захапаха за бюджета в НС

.
Бившият премиер Бойко Борисов и депутата от ДПС и идеолог на актуализирания бюджет Йордан Цонев се скараха в парламента точно по този въпрос. Двамата кръстосаха шпаги за финансовата стабилност и финансовия резерв на държавата.
 

Ние ви е предупреждавахме, че изборите ще имат лоши последици, каза Бойко Борисов. По този начин бившият премиер отговори на твърденията на Йордан Цонев за актуализацията на бюджета. Вие няма да съберете приходите в бюджета, допълни Борисов. По-рано Цонев в НС заяви: Да се говори против актуализацията на бюджета е опасно. Той посочи, че резервът е изхарчен и правителството на Бойко Борисов е увеличило дълга с 4 млрд.

"Абсолютно сте некомпетентни, аз не коментирам как се гасят пожари", контраатакува Цонев. "Една лъжа, казана сто пъти, не става истина. Ако ставаше истина, всички лъжи, които изговорихте през 2009 г., без да имате хал хабер за финансова стабилност, такива бисери не съм чувал и от икономисти първа година. Пенсиите не ги плащате вие, плащат се от осигуровки и данъци. Те са с ваше решение. Когато се изказвате по тези теми, се консултирайте със специалисти", довърши контратаката си Цонев.

"При превишение на БВП с 600 милиона и 1 % ръст, събирате като процент данъчни приходи – малко над 25. Това са 150 милиона лева. Какво става с тях – при необходимост от 1,8 милиарда повече приходи, за полугодието са постъпили 271 милиона, БВП няма да е повече с 1 %, ще е по-малко. Получава се около 420 милиона от 1,8 милиарда. Ръкопляскайте! Как да го направим, кой е този, който на полугодието може да изпълни 400 милиона, а във второто полугодие 1,4 милиарда”, попита депутатът от ДПС.

"Да говорите глупости, отвън стоят едни хора – макроикономисти, да говорят на нас, на Орешарски, че няма никаква причина за актуализация, е опасно, невярно и не е в полза на обществото. Как така ще твърдите, че ще се опоска бюджетът, като 1 милиард отиде във фискалния резерв? Резервът е изхарчен – 4 милиарда и сте увеличили дълга с 4 милиарда. Питаме за какво е изхарчен този резерв и дългът. Имаме сериозен проблем по отношение на приходите. Актуализацията на бюджета е оптимистична”, допълни Йордан Цонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6159 |30.07.2013 Волен разпитва Плевнелиев и Борисов за тефтерчето . 42| 5412 |30.07.2013 Йордан Цонев плаши с рецесия до края на годината . 283| 14144 |28.07.2013 Владислав Горанов от ГЕРБ: Няма ГЕРБ 2, има само Бойко Борисов . 69| 6624 |26.07.2013 Борисов за работата в НС: Едните за кебапчета и бира на Бузлуджа, другите плажуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads