Реклама / Ads
1| 5682 |19.04.2016 НОВИНИ

Бойко Борисов „оживя” във Фейсбук, сондажите в Черно море започват през май

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук, като пусна кадри от кораба Noble Globetrotter II.
 

Той ще търси газови находища в дълбините на  Черно море.  Компания на министър-председателя му правиха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

 

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в Черно море, ще отплава до дни от Бургас към Варна. Проучванията ще започнат в началото на май, обяви управителят на фирмата, която ще изследва терена, Ксавие Фожрас.

 

На Бургаското пристанище беше официално представен проектът за проучване в блок "Хан Аспарух" край Варна и корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши сондажите. 5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ, каза на официалната церемония премиерът Бойко Борисов.

 

Четири-пет месеца ще продължат проучванията, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В официалната делегация бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на транспорта Ивайло Московски. Територията на Черно море е слабо проучена и рискът да не открием находища на нефт и газ е много голям, каза преди официалната церемония на представянето на проекта Ксавие Фожрас.

 

От 10 дълбоководни сондажа, направени до момента, само на две места в румънски води са открити находища, уточни той. В "Хан Аспарух" край Варна ще бъдат направени два сондажа. Специалният кораб за дълбоководни проучвания има техническите възможности да сондира до 3000 м воден стълб, той е дълъг 190 метра и разполага с писта за хеликоптери на борда си.

 

Ако бъдат открити въглеводороди, ще започнат изследвания на тяхното качество, които могат да продължат и 10 години, уточни управителят на фирмата "Тотал". До първия добив предстои много време, допълни той. В заключение уточни, че ако бъдат открити нефт и газ, това ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система.

 

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза: Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него.

 

Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, каза още Петкова. Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10040 |18.04.2016 Д-р Павлова към Борисов: Само вие вярвате на Москов! . 0| 9516 |18.04.2016 Ев. Славкова за Фрог: Борисов си търси нови лентички за рязане . 0| 11623 |18.04.2016 Дончева: Борисов е като във вица за кривата ракета и космоса . 0| 8993 |17.04.2016 Борисов: Плащаме кампания за президент, а после той се разграничава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads