Реклама / Ads
77| 5753 |04.10.2011 НОВИНИ

Бойко Борисов: Ще отнемаме имуществото на мафията законно!

.
Бойко Борисов
Мафията трябва да бъде лишена от ресурс, затова ще приемем Закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Това ще става като се отнема имущество без съдебно решение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с българската общност в чешката столица Прага.
 
Той призна, че има текстове в закона, които плашат хората, но заяви, че ще се налага строг контрол за спазване на закона и недопускане на самоуправство. „Европа иска този закон от нас и ще го приемем, колкото и да е трудно”, подчерта премиерът.

С нашенците в Чехия Борисов разговаря за битката с организираната престъпност, реформите в съдебната система, липсата на осъдителни присъди за корумпирани големци, строежа на пътища, включително в планинските райони, за проблемите на българите в Европа и в частност в Чехия, ниската раждаемост в българските семейства и високата в циганските.

Премиерът получи  Почетния знак на българското училище в Прага и благодарности за подкрепата на държавата.

 

В предстоящите избори се надявам да спечелим президентския пост, за да бъдат извадени агентите на бившата Държавна сигурност от „Дондуков” 2 и да не се налага вето на нови и нужни на наровда закони, заяви Борисов.

Сега се налага вето точно на законите, които иска Европейският съюз, допълни премиерът.

Срещата беше в рамките на посещението на премиера в Чешката република, което официално започва днес.

Попитан, защо ГЕРБ участва с всички сили и в президентската надпревара, Борисов отговори с пример от футбола.
"Все едно да попитате сър Алекс Фъргюсън (треньор на "Манчестер юнайтед.) защо отборът му участва в Шампионската лига? Защо не си играе само в един турнир, защо участват за всички купи, играят на три фронта? Защото, ако си отбор, това е състезанието, участваш и биеш. Не се предаваш, не казваш - това мен не ме интересува. Само българските отбори са така - падаш в европейския турнир и казваш "ще се съсредоточа във вътрешното първенство". Демокрацията е това - всички партии да участват във всички избори."

"Не дай Боже, падаме на  президентските избори, веднага, на другия ден ще искат предсрочни избори. Ние нямаме политическа класа, с която да се разберем. Аз мислех да го направим, мислех да извадим неутрален човек или да подкрепим някой, но това е ако имаш истинска политическа класа, а ние нямаме такава", коментира още Борисов.

"Ако  не бях направил правителство на малцинството, България сега щеше да е оттатък Гърция, но Гърция я подкрепят заради еврото, а нас няма кой да ни погледне", допълни той.

Премиерът отговори и на питания за изявленията на Доган от последните дни, че правителството трябва да си ходи, а държавата се сривала. "Той, Доган, затова всеки ден вика - правителството да си отива. За 80 мегавата един милиард да гушнеш малко ли е? Над един милиард струва "Цанков камък", а дава ток колкото 8% от единия реактор на АЕЦ „Козлодуй"!  Затова те искат да си отиваме - да направят още един такъв язовир, а за пътче около него – 240 млн лева", каза Борисов.

Руснаците се шегували и казвали, че правителството се стиска за 6 милиарда за АЕЦ-Белене, която ще произвежда 2000 мегавата, а в същото време сме платили над 1 милиард за 80 мегавата. По тази логика беленската централа би трябвало да струва около 25 милиарда.


Много въпроси имаше към Борисов и за борбата с организираната престъпност и защо е възможно в цяла Източна България да се разпорежда само една групировка.

"Решението е в разбиването на монополите", подчерта премиерът. "На "Лукойл" взехме лиценза. Варна губи монопола си като летище. Правим концесия на пристанище Варна - ще участват най-големите пристанища - Ротердам, Хамбург, Дубай порт. Единственият начин да се измъкнем от подобни хватки е конкуренция, нови компании".

Днес българският министър-председател ще разговаря със своя домакин Петър Нечас и с президента Вацлав Клаус, ще присъства и на българо-чешки бизнес форум. По-късно заедно с министъра на културата Вежди Рашидов ще открият изложбата "Средновековни български икони".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5182 |04.10.2011 Борисов: Изборите са състезание - играеш, биеш, не се отказваш . 87| 17180 |01.10.2011 Премиерът Бойко Борисов: Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех . 56| 6033 |29.09.2011 Борисов: Зад всяка лентичка стои свършена работа . 110| 6434 |28.09.2011 Б. Борисов: На този, който създава напрежение, аз отговарям с пътища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads