Реклама / Ads
22| 4415 |03.04.2020 НОВИНИ

Бойко Борисов: Следващите 2-3 седмици ще е пикът на пандемията

.
Бойко Борисов
Не е проблем в парите за тестовете, проблемът е в надеждността. Следващите 2-3 седмици ще е пикът на пандемията. Все по-тежко ще става. Три дена да имаме подред намаляване на случаите, рязко ще издърпаме мерките назад.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на  съвместен брифинг с Медицинският експертен съвет, на който беше представен доклада на съвета.

 

Не е проблем на ген. Мутафчийски и колегите да бъдат на една маса с този съвет. Това го видяхте. Вчерашният ден се превърна в един голям спор. 3 часа сме обсъждали. Жълтите новини продължват да бълват. Вчерас е тествах за пореден път, защото четох, че сме удължили извънредното положение, защото съм бил болен, заяви Борисов.

 

Няма към този момент доказан надежден тест в света. Длъжни сме да изчакаме такъв. След две - три седмици има оптимистични варианти, че ще се създаде такъв. Стотици милиони такива трябва да се произведат, трябва технологично време. След като мине пикът знаем, че трябва масово да тестваме хората. В момента света мисли, произвежда, и когато има, ще тестваме по 20, по 30 000 на ден, заяви премиерът.

 

Колкото и да не им се стои на хората вкъщи - тези три седмици са критични. Да се мобилизираме. Още нямаме този в пик в болниците, да няма къде да приемаме хората. От Сингапур до Великобритания, България се дава като добър пример, посочи той.

 

Е как да не ме притеснява безработицата. Аз съм я заварил на 15-16% и я направихме под 4 и знам как се сваля безработица. Как да не ме притеснява. Но към днешна дата, на първо място, ме притеснява здравето. После пари ще намерим, после ще се възстановим. Когато сме здрави и живи, ще се оправим. Затова в момента сме се оградили - бройте колко професори, доктори. И аз имам докторска степен. Май само Ананиев няма титла, обобщи Борисов.

 

Борисов припомни, че в редица държави носенето на маски е задължително, а на твърдението, че в някои от тях маските се предоставят безплатно, репликира:

"Възложил съм 2 000 000 маски да се произведат и да се дадат без пари, щом това е проблемът - 3 50 лв. И това съм направил. За цигари 3.50 може, за маска - не може, трябва да се подари. Добре!".„Усещам едно изнервяне в хората. Разбирам ги, с право, но в следващите две-три седмици ще е пикът. Очакваме го. Все е по-тежко става. Все по-тежко ще става. Не само, че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става следващите три седмици“. 

 

Със Съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока "Дайте, ще пуснем младите напред да създадат имунитет", това означава да кажем "тези ще умрат, а другите да живеят". Това означава да го кажеш, с уважение към г-н- Мангъров".  Борисов допълни, че всички държави, опитали да изградят колективен имунитет, "се отказаха веднага, когато започнаха да мрат хората".

 

Премиерът заяви още, че в момента имунизирането с ваксина БЦЖ е вредно и опасно.

"Да не се юрнат в момента да изкупуват ваксини БЦЖ-то е изключително противопоказно в епидемията", каза Борисов, защото медиците обясняват, че в нашата страна се ваксинират всички българи, но в детска възраст.

 

Абсолютно противопоказно е да се поставя ваксина срещу туберкулоза на възрастни хора и то насред епидемия. "Не струпването на хора пред кабинетите, а че не е нужно и е вредно, и опасно", подчерта Борисов.

 

Засега не се обсъжда затваряне на църквите за Великден, обяви още Борисов. На въпрос дали не е редно да се вземе пример от Гърция, която е известна със силно вярващите си хора, премиерът отговори, че много хора се правят на силно вярващи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6041 |01.04.2020 Борисов: Искам да поритам, омръзна ми да гледам Мутафчийски и Горанов . 14| 5776 |28.03.2020 Борисов: В сряда банките ще кажат за кредитите и лихвите . 37| 5375 |24.03.2020 Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4, 5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори . 16| 14926 |22.03.2020 Къци за речта на Борисов: Той ни каза, че съдбата на давещите се е в техните си ръце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads