Реклама / Ads
5| 4874 |08.04.2010 НОВИНИ

Бойко Борисов на вечеря с Обама в Прага

.
Барак Обама
Президентите на Русия Дмитрий Медведев и на САЩ – Барак Обама днес ще подпишат новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения. Церемонията ще се проведе в "Испанската зала" на президентския дворец в Прага.
 

Споразумението ще замени изтеклия през декември миналата година договор от1991 г. и ще има десетгодишен срок на действие с опция за още пет години.

Българският министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама в рамките на световното събитие в Прага.
По време на посещението са предвидени разговори на американския държавен глава с лидерите на 11 държави от Централа и Източна Европа. Основна тема на работната вечеря, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов, ще бъде приносът на страните за дейността на НАТО. Очаква се премиерът да обсъди с Обама участието на мисията ни в Афганистан. САЩ настояват да изпратим там поне още 1000 рейнджъри, от обещаните от кабинета „Станишев” близо 3400 души. Борисов ще помоли за разбиране, че в този момент ни е трудно да отделим толкова бойци и бойна техника.
Партньорството в рамките на НАТО, въпросите на сигурността, Афганистан и Иран ще бъдат в центъра на едночасовата работна вечеря на американския президент Барак Обама с лидерите на 11 държави от Централна и Източна Европа. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

Новият договор съдържа три части. В него се предвижда реципрочното намаляване на въоръженията с една трета от настоящите 2200 по силата на Московския договор от 2002. Ограниченията на броя на ядрените глави е 1550, за разположените носители, междуконтинентални балистични ракети- съответно на 700 . Комбинираният лимит –за разположените и налични такива, е 800. Договорът се очаква да бъде ратифициран до края на годината от американския Сенат и от руската Дума. Ангажиментите в него трябва да се изпълнят до седем години от датата на влизането му в сила.
Договорът не обвързва директно двете страни по отношение на планирани или бъдещи проекти на противоракетната отбрана. Русия по-рано обяви, че ще си запази правото да напусне новия договор, ако американският потенциал за противоракетна отбрана достигне мащаби, заплашващи националните й интереси. Американският проект за противоракетна отбрана /ПРО / в Централна и Източна Европа беше спорният въпрос в тези преговори през последните години.

Разговорите днес обаче ще засегнат и санкциите срещу Иран. Русия се въздържа по въпроса засега, а Китай предпочита дипломатическото решение на проблема.

Повече от 5 хиляди полицаи, специални части, хеликоптери и "Грипени" ще се грижат за сигурността по време на срещата Русия-САЩ.

От снощи в чешката столица е руският президент Дмитрий Медведев, който се срещна с чешкия си колега Вацлав Клаус. Подписването на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия в Прага беше определен от руския президент Дмитрий Медведев като "голяма и важна стъпка в процеса на разоръжаване", както и за сътрудничество в тази насока между страните по цял свят. Медведев благодари на чешкия президент за домакинството на церемонията по подписването на новия договор. От своя страна Клаус припомни, че "договорът ще намали международното напрежение, което се изразява и в ръст на тероризма". По време на срещата си късно снощи Клаус и Медведев припомниха трагедията и загиналите при терористичния акт в московското метро на 29 март, както и че "срещу тероризма е важно да се покаже, че сме единни". Медведев допълни към тези свои думи, че Русия ще продължи да се бори с тероризма с всички възможни средства.

Президентът Барак Обама се очаква да пристигне след 11 часа. Двамата ще разговарят преди церемонията, планирана за 13 часа българско време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4759 |07.04.2010 Борисов обеща редовни заплати за лекарите . 40| 5442 |07.04.2010 Борисов реже жиците на ел.-разпределиелните компании? . 13| 5140 |07.04.2010 Министър Анна-Мария Борисова сяда в стола на Божидар Нанев . 25| 6058 |06.04.2010 Желева: На Борисов не му е до мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads