Реклама / Ads
66| 7501 |29.12.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов: Всеки е свободен да говори каквото иска

.
Бойко Борисов
Интервю на Сашо Диков от Канал-3 с премиера Бойко Борисов предизвика оживен интерес в интернет. Диков, който от 2 години атакува по всички фронтове правителството на ГЕРБ и много от действията на Борисов, защитавайки в същото време обвинаемия по делото „Октопод” Алексей Петров, бе подготвил възможно най-неудобните въпроси за премиера.
 
Интервюто Диков стартира с констатации, че Борисов е превърнал България в полицеийска държава и че такава диктатура нямало дори в Латинска Америка.

Борисов реагира спокойно и попита на свой ред дали някой е ограничавал броя на въпросите и темите за разговора на Диков. Попита го също дали е получавал отказ досега за интервю. Вездесъщият Диков, който от известно време се самонарича „стажанта” и обикаля с микрофон из парламента призна, че не е имало никаква намеса.

"По-голяма демокрация в България никога не е имало. Всеки да може да говори каквото си иска за управляващите", обяви премиерът Бойко Борисов.

"Пълна свобода имаш, стоиш пред премиера в момента, задаваш му каквито искаш въпроси и никой не ти пречи. Това е максимумът, никъде го няма това в света. Мислиш ли, че в САЩ някой ще отиде при Обама, при Меркел в Германияа и т.н. без да му кажат – дайте ни въпросите, после определят колко камери могат да снимат, колко въпроса да се зададат, колко време може да продължи срещата", продължи премиерът.

Борисов обаче отхвърли ядосан твърдението, че е задрямал по време на церемонията за връчване на Нобеловата награда на ЕС в Осло.

"Никога не съм задрямвал. Какво показват камерите, че чета есемеси. Чета си есемесите, защото много неща се случват в България, министрите ме информират". Преди дни Борисов призна пред репортери, че е задрямал на церемонията, защото е бил уморен от многото пътувания и часовата разлика.

Министър-председателят посочи още, че противниците му просто няма за какво да се захванат, след като месеци наред се говори за едно и също – полета на "бистришките тигри".

"Всеки отбор си плаща и пътува. Защо да не направят един контролен мач. Кое не е законно? Този нискотарифен самолет, за който плащаме сто милиона, и виси на аерогарата цяла година, защото е скъп и никой не иска да го ползва. Кое е скандално – че сме си платили и са се возили. Те са момчета на по 21 – 22 години, повече от половината никога не са се возили на самолет", заяви Борисов и допълни:

"Този самолет съм го пращал хиляди пъти – за полицаи, за артисти, за огъня от Йерусалим и какво ли не. Триста пъти съжалих за това с „тигрите”, но от друга страна ме радва, че хора като теб няма за какво да се хванат и една и съща тема въртят месеци наред. А, че 4,5 милиарда сме донесли приход на държавата, а че сме направили Южната дъга?  Помниш ли как изглеждаше Телевизионната кула, как изглеждаше "Меден рудник” в Бургас?, контрира Борисов. Но за тези неща не питаш, не ти е интересно”, - допълни той.

Не бе подмината и темата за скандалите около избора на магистрати за високи позиции. Диков упрекна ГЕРБ и конкретно Борисов, че се намесват в процедурите. „Без твоята дума нищо не става”, - заяви той.

„Не мога да се меся, нито някой друг защото това е независима власт. Прокуратурата и съдът са независими. Но процедурата за първи път бе толкова прозрачна, че всеки можеше да види за какво става дума, да вземе отношение. Затова се стигна и до отзоваването на Марковска. Досега такова нещо не е имало. Ти къде беше, Сашо, когато Първанов назначи своите помощници Борис Велчев за главен прокурор, а Лазар Груев за шеф на съдиите? Не коментирам техните качества, но защо не отиде при Първанов да му зададеш въпрос за тези назначения? Доколкото си спомням тогава също имаше журналистика и медии в българия, но никой не зададе тези въпроси”, коментира Борисов.

Диков и Борисов влязоха в спор и за свободата на медиите, както и зе техните собственици и финансиране. „Не е ясно откъде идват парите за някои медии и кой стои зад тях”, - настоя Диков. „Като цяло собствениците са ясни. Какъв точно им е бизнесът, не мога да знам и не е моя работа. Аз не знам с какво се занимават и собствениците на Канал-3, но ако изпратя проверка, ще скочите, че сме полицейска държава”, - заяви премиерът. „Освен това всеки е свободен да пише и коментира каквото иска. Критикуват ме, плюят ме... Но няма спряна медия, нито натиск. Фактът, че сега задаваш всички въпроси, които искаш, го доказва”, - допълни Бойко Борисов.

По време на разговора премиерът призна, че управлението допуска грешки. Каза обаче, че умее да се поправя, когато е сгрешил. Той призна, че не му харесва фактът, че димитровградския кмет е излъгал, че има висше образование, но не можел да го махне като градоначалник, защото длъжността е изборна. Но ще го махна от координатор на ГЕРБ, ако все още е такъв. Борисов обеща да провери също за скандал в Дулово, където шефът на местната болница се оплакал, че кметът от ГЕРБ го набил. „Дори математиците допускат 3-5% статистическа грешка, така че е възможно да се случват неприятни неща. Стараем се да ги решаваме”, - коментира Борисов.

„Така, както я карате, ще загубите катастрофално изборите. Обградил си се с кофти хора, които се страхуват да ти кажат истината и само те хвалят”, - изстреля поредната си констатация Сашо Диков.

Борисов отговори и на съмненията на архитект, цитиран от Диков, че големи пари са дадени за ремонта на кръстовището при телевизионната кула в столицата. „Тома може всеки да го провери. Имало е прозрачен конкурс, има участници – може да се види. Нека същият архитект да отиде и види водното огледало в Кърджали, за което са отпуснати 100 млн лева и да изчисли дали това е истинската цена”.

„Хората ще преценят. Те ще видят какво сме направили, какво сме построили. Може и след 10 години, но ще признаят, че това сме сторили ние, нашето управление. След няколко месеца ще си кажат думата. Ако искат отново тройната коалиция с БСП и Доган – да я изберат. Тяхна е волята”, - заяви Борисов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 10354 |23.12.2012 Бойко Борисов: Жената до Станишев контролира медиите . 21| 5860 |23.12.2012 Бойко Найденов: Корупцията се замита под килимчето . 9| 6643 |22.12.2012 Сестрата на Борисов: Вярвайте в българските лекари! . 76| 6352 |22.12.2012 Борисов: Демокрацията е да се грижим за хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads