Реклама / Ads
2| 6002 |24.03.2014 НОВИНИ

Бойко и Местан с рокади в ЦИК

.
на кафе
ГЕРБ дават място на ДПС, получават зам.-шеф в комисията. Рокади в ЦИК се очаква да има днес след срещата между Лютви Местан и Бойко Борисов на "Дондуков" 2. Двамата се разбраха за разпределението на квотите в комисията, след като пиха кафе в центъра на Кърджали в събота.
 

Очаква се Борисов да даде полагащото се на ДПС място в ЦИК, а депутатите на Местан да гласуват в зала зам.-председателски пост на ГЕРБ в комисията, твърди Стандарт. Двамата ще кажат позициите си днес пред президента Росен Плевнелиев. Дали обаче държавният глава ще се съгласи да коригира указа си ще стане ясно след срещата, коментираха неофициално високопоставени източници от ГЕРБ. Ще постъпим правилно в името авторитета на институциите, допълниха приближени до Борисов. 

В края на миналата седмица изборът на новия състав на комисията буквално бе взривен от указа на държавния глава, с който се отне 1 място за член от ДПС и се даде на ГЕРБ. Така ДПС останаха с 1 член, а ГЕРБ - с 6. Очаквано минути след това управляващите бойкотираха номинацията на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК Маргарита Златарева. По закон ЦИК се състои от 19 членове, от които в ръководството й са 4. А две места се полагат на непарламентарно представените партии. Така подялбата на останалите 13 места в ЦИК следва да стане по правилото - брой депутати, умножено по 13 и делено на 240, колкото са народните представители. Изчисленията показват, че така ГЕРБ имат 5,25 места (97х13):240 , а ДПС 1,95  (36х13):240. Точно тези изчисления обяснил нагледно на Борисов лидерът на ДПС в Кърджали и се аргументирал защо ДПС трябва да имат 2-ма членове, а ГЕРБ - 5-има. Местан допълнил още, че ако корекцията се случи, всичките депутати на ДПС ще подкрепят номинацията на Златарева за зам.-председател на ЦИК.

"Готов съм да предоставя на ДПС и шестте места на ГЕРБ в ЦИК", каза вчера лидерът на ГЕРБ по Нова тв и допълни: "Дайте ни един зам.-председател за пред Европа. Дали в ЦИК имаме шест или не, дали от 19 имаме шест, или нито един, не можем да влияем на решенията". 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6510 |22.03.2014 След хиляди уговорки Борисов и Местан обсъдиха ЦИК на кафе . 15| 5079 |22.03.2014 Местан и Борисов с уговорка за кафе . 26| 5303 |21.03.2014 Местан: Струва си ДПС да получи много силна подкрепа . 34| 7483 |21.03.2014 Ю. Вучков: Станишев е неграмотен; Бойко не мисли като говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads