Реклама / Ads
9| 12771 |22.12.2012 НОВИНИ

Бойко Найденов: На Сотир Цацаров няма да му е лесно

.
Бойко Найденов
Г-н Цацаров е напълно наясно къде идва или поне предполага. Няма да му е лесно в никакъв случай, тъй като той не е бил прокурор, а нещата във Върховна касационна прокуратура са по-различни от един съд, системата на работа е друга.
 

Това каза Бойко Найденов, все още изпълняващият длъжността главен прокурор на България, пред БНТ. Той приветства с добре дошъл избрания за главен прокурор Сотир Цацаров.

„Всички сме магистрати, всички сме учили едно и също, но когато се занимаваш със събирането на доказателства и някой друг ги оценява, винаги е по-различно”, смята още той.

„Изборът на главен прокурор е нещо нормално, една процедура, дали е най-демократичната, дали е направена по-най-правилния начин хората, които са я направили, трябва сами да преценят.” Той отказа да коментира плюсовете и минусите по избора на главен прокурор на България, като подчерта, че не е член на ВСС, но каза, че подкрепя тезата, че изборът трябва да бъде с бюлетини, но в крайна сметка съветът е този, който взема решения и носи своята отговорност.

Найденов не пожела да даде оценка на новия главен прокурор, нито на поведението на ВСС.  „Конституцията не напразно е закрепила, че вотът трябва да бъде задължително таен, за да може всеки един член на съвета да изрази собственото си мнение, без да бъде притесняван от някакви последващи действия от страна на избрания прокурор. Много от нещата не са публични, но ние ги знаем, мотивите, които са довели до това да подкрепиш един или друг кандидат”.

В началото на всяка година главният прокурор представя отчет пред Народното събрание, който е официален.

В началото на следващата година Сметната палата влиза в прокуратурата, за да направи пълен одит на финансите й. Бойко Найденов поясни, че и в момента се правят анализи и отчети, както и редовни финансови проверки, одити в прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 10003 |20.12.2012 Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България . 3| 6598 |20.12.2012 Сотир Цацаров: Прокуратурата не се нуждае от спасяване . 5| 5711 |20.12.2012 Найденов: В ЕС е забранено инжектиране на месото с хормони . 22| 5759 |14.12.2012 Опозицията бойкотира обсъждането на Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads