Реклама / Ads
16| 5115 |10.02.2015 НОВИНИ

Бойко Ноев: С оръжие имперския реваншизъм на Путин не може да се победи

.
Бойко Ноев
Задълбочаването на военната конфронтация може да доведе единствено до нови стотици и хиляди жертви, до десетилетия дестабилизация и размирици. Безумец е този, който си мисли, че може да удържи военна победа над Путин на украинска земя. От самото начало на конфликта съм твърдял, че преследването на политически цели в Украйна с военни средства е най-лошото възможно развитие, включително за държави като България", казва Бойко Ноев.
 
„Уви, този конфликт е далеч извън възможностите на България да влияе, той не е по силите и на Германия и на САЩ, апропо", допълва бившият военен министър. Той смята, че бъдещето на Украйна е предрешено много преди да започнат военните действия и поради това въпросът за нейната принадлежност - към Европа, или към Евразия, е трябвало да бъде решаван по съвсем друг, мирен начин, казва в интервю за Агенция „Фокус" Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов  и бивш посланик на България в НАТО, Белгия и Люксембург.

„При разразилото се непримиримо противоречие, на проевропейската, от една страна и от друга на проруската тенденции трябваше да бъде дадена възможност за мирен избор. Или по-точно, трябваше да се потърси такава възможност. Давал съм, макар и не съвсем аналогичния пример с мирното разделяне на Чехия и Словакия, от една страна, и силовото разделяне на бивша Югославия, от друга. Но връщане назад вече няма", казва Бойко Ноев.

Битката на Европа и Америка с имперския реваншизъм не е с оръжия и на избраното от Путин бойно поле, в каквото той превърна Украйна. Битката на демократичния свят срещу имперския реваншизъм е на широкия фронт на идеите, благосъстоянието и свободата на избора, коментира бившият ни посланик в НАТО.Според Ноев очакваните преговори в Минск не могат да доведат до трайно решение на конфликта. „Първо, по чисто практически причини, Кремъл ще иска да свърже по суша Крим с Русия. Това означава, че съдбата на Мариупол и други територии в кридора покрай Азовско море са предрешени. Не вярвам също, че днешните територии на т.нар. "републики" ще бъдат достатъчни за жизнеспособно обособяване, дори като някакви части от Русия, в перспектива", коментира Бойко Ноев. По думите му това не са фундаменталните движещи сили.

„Анексията на Крим, агресията в Донбас не са просто етапи на един конфликт, ограничен на територията на Украйна. Речите на Путин в последните месеци, на Лавров от Мюнхенската конференция, цялостното поведение на Кремъл ясно разкриват, че въпросът въобще не е до Украйна и до раздвоението на тази страна между Европа и Русия", заяви Ноев. Той посочи, че на Европа все още предстои да изживее най-тежкия кошмар от възраждането на имперския реваншизъм на най-ретроградните сили в Русия, за които разпадането на съветската империя е "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век" (по думите на Путин).

Според него България трябва много трезво да гледа на тези неща, не просто през призмата на русофили-русофоби, „както и не трябва да гледа през актуалната газова призма като на игра на "хъбчета" и "дай си ми тръбата". Самото допускане от висш български държавник, че България може да бъде "използвана" за едно или друго, е меко казано притеснително, коментира още Бойко Ноев. Според него експрезидентът Първанов не печели от тези думи. Дори някой да иска, България не може да бъде "използвана" за каквото и да е било предмостие в украинското направление, камо ли за военни удари и не е необходимо да си военен специалист, за да разбереш това, казва Ноев. „Ако някой наистина внесе декларация с такъв текст, то той просто ще създаде впечатлението, че играе заедно с прокремълската партия и с други кръгове в играта за клатене на геополитическата ориентация на България, заедно с онези, които размахват плашилото с „повиквателните", с „мобилизацията" и които отново подеха атаката срещу членството на България в НАТО и ЕС. Същите, които искат България да стане част от Евразия на Путин. Аз мисля, че Първанов е от българските политици, които извървяха важен път на еволюция от антинатовските протести през 1999 г. до държавен глава при приемането на България в НАТО и не би трябвало да се хваща отново на популисткото хоро", коментира Ноев. Той заяви, че ако все пак днешните управляващи искат по някаква причина да препотвърдят европейската позиция на България по украинската криза, могат да заявят, че България е против търсенето на каквото и да било военно решение, независимо от коя страна идва. В същото време, една такава позиция би трябвало да подчертае и необходимостта от укрепване на солидарността в НАТО и ЕС, от което България е жизнено заинтересована. И особено важно, България трябва да заяви, че всякакви усилия за засилване на отбранителния ни потенциал са от първостепенна важност в момента, коментира Ноев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8939 |08.02.2015 МВР отказва оръжие на бивши военни . 4| 4415 |03.02.2015 Застреляли Даскала с личното му оръжие . 39| 5648 |27.01.2015 Бойко писа на Ципрас, поздрави го . 40| 5501 |24.01.2015 Бойко Великов: Спасението на БСП е в прекия диалог с хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads