Реклама / Ads
30| 6773 |03.12.2019 НОВИНИ

Бойко Ноев: Страх пред Русия тресе българските власти

.
Бойко Ноев
Бившият министър на отбраната и представител на България в НАТО Бойко Ноев остро разкритикува пасивната позиция на българското правителство и на премиера около явната шетня на руски шпиони в страната ни.
 

,,Неотдавна в Сърбия избухна нещо като шпионски скандал, в който руски офицер бе хванат да вербува сръбски гражданин. Тогава президентът Александър Вучич директно се обърна към Русия с въпроса ''Защо?'', напомни Ноев.

 

Българската позиция е лицемерна, половинчата и противоречива, обясни Бойко Ноев в студиото на бТВ. Какво още трябва да стане, за да вземе правителството твърди мерки срещу руските шпиони? Пуснаха Малинов да замине в Москва и да получи висока награда от Путин. От Кремъл Путин се закани, че ако се случи нещо на руския агент, ще има сериозни последици. У нас – мълчание. Никой не реагира срещу явните заплахи на руския президент, заяви бившият министър на отбраната.

 

Арестуван и екстрадиран е руски шпионин, а премиерът поставя шпионския скандал „в кавички”. След като Борисов твърди, че всяка сутрин дежурният по МВР го буди в 6,30 ч. и му докладва обстановката в държавата, редно е премиерът пръв да реагира срещу нарасналата шпионска активност на Русия.

 

Случаят „Гебрев” е особено показателен. Осем шпиони от ГРУ готвят атентат срещу трима български граждани, внасят и използват непозната през 2015 г. отрова (наречена по-късно „Новичок”), а България отказва предложената й помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), в която членуваме.

 

"Това покушение не се разследва в България заради страх, че Русия може да ни накаже и второ - следите водят високо в Кремъл и високо в София", заяви Ноев.

 

Трябваше да минат 4 години и разследващите от международната група „Билинкет” да стигнат до стряскащи разкрития, за да разберем колко и какви руски шпиони са действали у нас, напомни Бойко Ноев.

 

А шефът на операцията в България по-късно е бил засечен в Лондон, в Каталуния и в други горещи точки в Европа. Нали има споразумение за взаимодействие между българската и руската прокуратура? Защо нашата прокуратура не поиска съдействие от руската за пресичане на шпионската дейност в България, попита Ноев.

 

Бившият военен министър препоръча да бъде създадена парламентарна комисия, която да анализира сложния многопластов проблем и да се опита да сложи край на двойствената политика спрямо заплахата от Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7410 |30.11.2019 Иван Кръстев: Застаряващото население и страхът от бъдещето родиха носталгия по миналото . 4| 4797 |28.11.2019 Бойко Борисов: Котоошу е убедителен посланик и гордост за страната ни . 3| 5980 |26.11.2019 Какво значи 21 ”топовни залпа” в чест на Бойко Борисов . 19| 5381 |25.11.2019 Доналд Тръмп се срещна с Бойко Борисов в Белия дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads