Реклама / Ads
1| 3798 |23.07.2018 НОВИНИ

Бойко Пенков: Предвиждаме 40 млн. лв. дефицит в НЗОК

.
До края на годината дефицитът на Здравната каса за лекарства се очаква да достигне 40 млн. лв. Тази експертна оценка застъпи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва в дебат: ”Прозрачност и здравеопазване”, на който бяха обсъдени данните от представения ”Индекс на болниците”.
 

Д-р Пенков бе категоричен, че подкрепя принципа, който се кани да въведе новоизбраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев по отношение на изписването на скъпоструващи медикаменти и залагането на принципа на най-евтиния медикамент.

 

Д-р Пенков коментира, че има субективен елемент при избор на едно или друго лекарство, което е основано на опита на лекаря.

 

"Всеки гледа да си глези пациента. Известен субективизъм може да има по отношение на предписваните лекарства", заяви д-р Пенков. Той бе категоричен, че ще подкрепи усилията на д-р Дечев по отошение на скъпоструващите терапии. Той заяви, че ще се радва, ако опитите за заместване на скъпоструващите лекарства с генерици намерят съмишленик в лицето на д-р Дечев.

 

Относно системата за е-търгове за лекарства, заместник-министър Пенков коментира, че вече е започната с първа фаза - подаване на заявки отстрана на болниците. "Това е чисто тестов период, имаше много бъгове, които разработчика отстрани, направи се наново опит в оригинална среда за правене на заявки - всичко мина успешно", коментира той. Втората фаза са тестовете с търговци на едро и после се предвижда провеждане на оригиналния търг. "Искаме да изчистим всички възможни грешки, които могат да се получат", коментира той, цитиран от Нюз. бг.

 

Очакваният ефект от провеждането на е-търгове е намаляване на разходите на болниците с 15% за лекарства. "Това е ефектът на втората година от провеждането на подобен търг", обясни д-р Пенков. Той заяви, че на следващ етап има амбицията да бъдат включени медицинските изделия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15639 |15.05.2018 Богомил Бонев: Бойко, не води тъпи дела, народът е обиден, че ти го управляваш . 9| 5028 |20.04.2018 Евродепутати призоваха ЕС да бойкотира Световното по футбол в Русия . 0| 5005 |19.04.2018 ГЕРБ няма да позволи на Радев да трупа позитиви с КСНС, смята Бойко Ноев . 3| 5250 |18.04.2018 Бойко Борисов: Не искам да влизам във войните на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads