Реклама / Ads
57| 6743 |19.02.2015 НОВИНИ

Бойко се похвали: ЕК одобрила 2 оперативни програми

.
Бойко Борисов
Европейската комисия одобри оперативните програми „Добро управление“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС в програмен период 2014 - 2020 г.
 

Оперативна програма „Добро управление“ е наследник на действащите досега „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“. Програмата е на обща стойност над 335 млн. евро. Чрез нея ще бъдат финансирани мерки в ключови сфери, сред които административна реформа и електронно управление, електронно правосъдие и реформа в съдебната система. 

 

Основните приоритети на програмата са подобряване на услугите и оптимизиране на структурите и функциите на администрацията. Основен фокус е осигуряването на по-лесен достъп до услуги за гражданите и бизнеса, включително чрез комплексно административно обслужване и развитие на електронното управление. Приоритет ще бъде и продължаването на реформата в съдебната система, повишаване на нейното качество, прозрачност и ефективност.

 

За първи път в България ще действа Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще насочи над 701 млн. евро за решаване на най-наболелите проблеми в българското образование. Инвестициите в тази програма ще бъдат съсредоточени в повишаване качеството на българското образование, съобразено с нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри. Приоритет на програмата е модернизация и подобряване на условията в образователните и научни заведения, както и развитието на потенциала за разработване на научни изследвания и иновации, насочени към областите на специализация по Стратегията за интелигентна специализация.

 

Приключването на преговорите по новите две програми е поредната крачка към финалното одобрение на целия пакет финансови инструменти с европейско финансиране, които ще действат в България до 2020 г. В края на миналата година Европейската комисия одобри две оперативни програми от новия програмен период – „Развитие на човешките ресурси“ с бюджет над 1 млрд. евро и „Транспорт и транспортна  инфраструктура“ с бюджет от близо 2 млрд. евро.

В следващите седмици се очаква одобрението на бъдещата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4757 |19.02.2015 Бойко Пенков: Има злоупотреби с лекарства за онкоболни . 7| 5584 |17.02.2015 Ревизоро: Бойко играе цар, поданиците - разорени . 29| 6017 |14.02.2015 Плевнелиев vs Бойко: Несъгласен съм с положителната оценка за ДАНС . 3| 5050 |13.02.2015 "Куцият" самолет на Бойко носи благодатния огън на Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads