Реклама / Ads
18| 5917 |14.05.2009 НОВИНИ

Бойко не е покровителствал Сретен Йосич

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Правителството на Иван Костов отворило чадър над сръбския мафиот. Депутати искат да се удължи работата на разследващата комисия, искат изслушване топполицаите Кирил Радев, Славчо Босилков и Станимир Флоров
 

Бойко Борисов няма нищо общо с покровителстването на Сретен Йосич по време на престоя му в България. Това сочат данните, с които разполага парламентарната анкетна комисия „Йосич”.

„От документите, които са ни предоставени се вижда, че става въпрос за съвсем друго време, което засяга управлението на правителството на Иван Костов”, обяви Мория Капон, която е член на комисията. Тя настоя да бъдат изслушани пред анкетната комисия бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев, ексшефа на отдел “Наркотици” при антимафиотите Станимир Флоров и най-вече бившия главен секретар на МВР Славчо Босилков.

Според депутатката, членовете на комисията имали достатъчно основателни съмнения, че сръбският мафиот е бил покровителстван от българските спец-служби за дълъг период. Това според нея налагало да се удължи срокът на действие на комисията за да се извади цялата истина пред обществото. Само така щяло да се избегне дискредитирането на едни или други политици, каза Капон.

От данните в оперативното дело “Лале”, което е посветено на Сретен Йосич, става ясно, че са покровителствани имена като Метуш Байрами, Иван Тодоров – Доктора, Константин Димитров - Самоковеца и Дмитрий Минев - Димата Руснака. Сред тези имена присъстват още и хора като Милчо Бонев – Бай Миле, както и дясната ръка на Доктора - Петър Петров – Амигоса. Според Мария Капон освен покрай Сретен Йосич бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков с албанския наркотрафикант Метуш Байрами, арестуван в Италия и осъден на 18 г. затвор през 2006 г.

“Трябва да се види и как шиптърът Метуш Байрами е получил български паспорт и дали това също е било одобрено от службите, както и кой го е постановил, за това е важно и изслушването на Босилков”, настоя Капон.
“Надявам се да получим подкрепата на Иван Костов и Атанас Атанасов, за да разберем за това, какво точно се е случило. Защото не става въпрос само за Сретен Йосич, но изникват и други имена и това е плод на една политика, която е водена в периода 2000 – 2001 година”, твърди депутатката.

От своя страна председателят на комисията Христо Бисеров също потвърди, че по времето на Иван Костов сръбският престъпен бос е пребивавал необезпокоявано в България. Бисеров също настоя делото “Лале”, което е основният източник за работа на комисията, да се разсекрети, защото само така ще се изяснят отговорите на много въпроси.

Депутатът от ДСБ, ген. Атанас Атанасов коментира, че от ДАНС към комисията „Йосич” е изпратена информация, че до момента на задържането на сръбския мафиот в бившата НСС няма никаква информация за това лице. От МВР е изпратена информация, че за пръв път е образувано дело през май 2002 година, когато у нас е дошъл градският прокурор на Амстердам с искане Йосич да бъде задържан. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9100 |06.05.2009 Йосич очистил Пантев, Доктора и Самоковеца . 15| 6232 |29.04.2009 Цв. Цветков: Арестът на С. Йосич е, за да бъде спасен . 14| 6066 |28.04.2009 Ген. Димо Гяуров: НРС не е покровителствала Йосич . 5| 5848 |27.04.2009 Йосич си живеел спокойно в България при 4 правителства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads